Китай посилив підтримку Росії у війні проти України – Bloomberg

Дата: 07 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Китай посилив підтримку Росії у війні проти України, зокрема, надає Кремлю дані геопросторової розвідки, мікроелектроніку та обладнання для танків.

Про це США попередили своїх союзників, повідомило видання Bloomberg.

Джерело: Xinhua News Agency / Getty Images

Росіяни отримують від Китаю супутникові знімки військових цілей, оптику, паливо для ракет, верстати для танків, нітроцелюлозу, турбореактивні двигуни та іншу підтримку для російського оборонпрому, йдеться в повідомленні.

Як наголосила речниця Ради національної безпеки Білого дому Адрієнн Вотсон, президент США Джо Байден через таку підтримку Росії висловив занепокоєння китайському лідеру Сі Цзіньпіну.

На умовах анонімності, джерела Bloomberg розповіли, що китайська підтримка РФ посилилася останні місяці – США намагатимуться зменшити цю тенденцію. Держсекретар США Ентоні Блінкен поінформував європейських союзників про масштаби підтримки Китаю та попросив їх вжити заходів проти відповідних китайських компаній.

Журналісти уточнили, що товарообіг між двома країнами 2023 року сягнув рекордних 240 мільярдів доларів. Китай став постачальником Росії всього – від одягу до техніки та автомобілів – після відтоку західних виробників і численних санкцій. Водночас росіяни збільшили експорт таких товарів, як вугілля та нафта, до Китаю.

Китай і Гонконг також стали ключовими “воротами” Кремля для доступу до таких технологій, як чипи або інтегральні схеми, що потрібні для зброї. Попри американські та європейські санкції щодо кількох китайських компаній, застосованих через це, обсяг торгівлі між країнами не зменшився, йдеться у статті Bloomberg.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що до переліку міжнародних спонсорів війни додали три найбільші китайські нафто-газові компанії – China National Offshore Oil Corporation (CNOOC Group), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) та China National Petroleum Corporation (CNPC).

Усі три компанії, як кажуть в агенції, продовжують реалізовувати спільні проєкти з РФ та фінансувати стратегічну галузь російської економіки сплатою своїх податків.

Також після введення проти Росії глобальних санкцій, Китай почав задовольняти потреби РФ у критичному імпорті та фактично – наживатися на вторгненні в Україну, пише The New York Times.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter