Країни, які криміналізують гомосексуальні стосунки, підривають зусилля з протидії СНІДу – ООН

Дата: 05 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Закони, які ухвалюють країни проти ЛГБТ, перешкоджають людям у доступі до життєво важливих сервісів з охорони здоров, що серйозно підриває зусилля щодо боротьби з ВІЛ.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на Організацію Об’єднаних Націй. 

Джерело: Assessoria

Газета вказує, що 67 країн у світі криміналізували секс між чоловіками. Близько половини таких країн розташовані в Африці. 

За даними Об’єднаної програми ООН з ВІЛ / СНІДу (UNAids), рівень поширення інфекції в таких країнах вищий приблизно в п’ять разів серед гомосексуалів у порівнянні з тими країнами, де одностатевий секс не криміналізовано. 

“Коли представників спільноти ЛГБТК+ та інших маргіналізованих груп стигматизують і криміналізують, їхній доступ до невідкладних медичних послуг ускладнений, а боротьба з ВІЛ-інфекцією послаблюється”, – сказала Вінні Б’яняма, виконавча директорка UNAids.

Вінні Б’яняма

Раніше цього року Уганда ухвалила найжорсткіший у світі закон про заборону одностатевих стосунків з довічним ув’язненням та смертну кару через зараження ВІЛ-інфекцією. Закон також криміналізує неповідомлення про одностатевий секс до поліції. Таке законодавство вже спричинило сплеск порушень прав людини й скорочення запобігання ВІЛ-інфекції та лікувальних сервісів для хворих у країні. 

Директорка із зовнішніх зв’язків благодійної організації “Frontline AIDS” Лоїс Чінганду наголосила, що важливо, щоб країни більше інвестували в методи запобігання ВІЛ та демонстрували лідерство в протидії антиправовим наративам. Вона додала, що добре профінансовані та організовані рухи пропагують антигендерні погляди та виступають проти ЛГБТК+.

Повідомляється, що в групі високого ризику перебувають дівчатка-підлітки з країн Африки південніше Сахари. Щотижня там близько 3 100 дівчат та жінок віком від 15 до 24 років заражаються ВІЛ, що становить три чверті (77%) усіх нових інфекцій серед молоді у світі.

Б’яняма пояснила, що дівчата та молоді жінки стають вразливішими через ризик гендерно обумовленого насильства та через відсутність сексуальної освіти в школах.

Вона наголосила, що, коли молодим людям відмовляють у доступі до сексуальної освіти, вони стають набагато вразливішими перед ВІЛ. 

Глобальна антиправова хвиля загрожує не лише демократії та особистій свободі, а й здоров'ю кожного.

Вінні Б’яняма, виконавча директорка UNAids

Б’яняма також вказала, що є й успіхи в боротьбі з ВІЛ. Тридцять мільйонів людей у всьому світі отримують лікування, яке може зупинити перехід ВІЛ у СНІД, нові зараження знизилися на 60%, якщо порівнювати з піком 1995 року, а смерті впали на 70% з 2004 року.

Торік п’ять країн – Ботсвана, Есватіні, Руанда, Танзанія і Зімбабве – досягли глобальної мети 2025 року, забезпечивши, що 95% людей, які живуть з ВІЛ, знають про свій статус, 95% отримують антиретровірусне лікування, а 95% тих, хто отримує лікування, досягли вірусної супресії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter