Керівниця музею Голодомору заявила, що погрози переслідуванням і образи з боку юриста Братківського продовжуються

Дата: 29 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Виконувачка обов’язків директорки Музею Голодомору-геноциду Леся Гасиджак повідомила, що адвокат Клим Братківський, який раніше цькував її через зовнішність, публічно оголосив про початок переслідування.

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці з посиланням на пост Братківського, який той згодом видалив. 

“У моєму “спокійному, безтурботному житті” з’явиться новий досвід: Братківський публічно оголосив про початок переслідування і цькування”, – зазначила вона та виклала скриншот публікації юриста.

У пості той пише, що тепер буде у різні дні приходити до музею та перевіряти, чи є Гасиджак на робочому місці.

На скриншоті видно, що юрист називає Гасиджак “очільницею Голодомору” та наголошує, що “дуже скоро її спокійне, безтурботне робоче життя закінчиться”.

“Це такий спосіб не називати прізвища і принизити. Причому не мене, а музей. І знецінити тему”, – пояснила вона у коментарях.

Гасиджак розповіла, що від моменту подання позовної заяви до Братківського про захист гідності та ділової репутації, визнання інформації дискримінаційною та недостовірною та відшкодування шкоди минуло вже п’ять місяців. За цей час була проведена підготовча частина судового розгляду.

“У квітні розпочнеться наступна стадія – судовий розгляд. Розглядає справу суддя Голосіївського районного суду м. Києва Мазур Ю.Ю.”, – додала очільниця музею.

Згодом Братківський видалив свій старий пост і опублікував новий, у якому “пригрозив” подати зустрічний позов. 

Нагадаємо, що у липні 2023 року у соціальних мережах почали цькувати виконувачку обовʼязків директорки музею Голодомору Лесю Гасиджак, поширюючи її світлини з образливими підписами. Одним з перших, хто став це робити, є адвокат Клим Братківський, який наголосив, що керівниця цієї установи не може мати такий вигляд. 

У коментарях до публікації деякі користувачі підтримували Братківського та теж глузували з очільниці музею, але більшість засуджувала такі твердження і наголошувала на тому, що він, як людина з юридичною освітою, має розуміти, що подібні тези є дискримінаційними та неприпустимими. 

На неприпустимості подібної дискредитації та закликів до дискримінації наголошує і керівниця напрямку із захисту представників громадянського суспільства Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна. За її словами, коли людину оцінюють з погляду відповідності тій чи іншій посаді, зовнішні характеристики мають бути вилучені з критеріїв відбору, оскільки вони жодним чином не впливають на освіту, професійні якості чи досвід працівника або працівниці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter