Громадська рада при Нацраді з питань телебачення і радіомовлення підтримала законопроєкт “Про медіа”

Дата: 06 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Громадська рада, що діє при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, підтримала законопроєкт “Про медіа” і надасть до його окремих положень свої пропозиції.

Про це повідомили на сайті національного регулятора.

Під час засідання, на якому обговорювали проєкт закону, члени Громадської ради наголосили, що ухвалення документа – крок до того, щоб медіа в Україні діяли й розвивалися за європейськими нормами та правилами.

Вони розглянули пропозиції засновника та директора Незалежної Рейтингової агенції “BigDataUA”, голови Дисциплінарного комітету Асоціації “Телекомунікаційна палата України” Сергія Бойка. Частина їх стосується термінології законопроєкту, члени ради одностайно підтримали його пропозиції. 

Інша група пропозицій стосується застосування правил і обмежень. Вони спрямовані на те, щоб чітко розподілити відповідальність мовників і медіасервісів: яку саме санкцію передбачено за те чи інше порушення.

Окремо в пропозиціях зазначили, що постачальники медіасервісів не мають іншого впливу на контент, окрім як визначати канали в пакеті програм. Це, на думку Бойка, треба врахувати в законопроєкті.

Голова правління Асоціації правовласників та постачальників контенту Наталія Клітна також запропонувала посилити аргументацію до цієї правки.

Листа зі своїми пропозиціями Громадська рада надішле до робочої групи Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, що опрацьовує законопроєкт про медіа.

Нагадаємо, що 30 серпня 2022 року Верховна Рада в першому повторному читанні підтримала законопроєкт “Про медіа”. У другому читанні документ мають розглянути протягом найближчих після ухвалення двох тижнів.

Закон “Про медіа” є одним із ключових документів, ухвалення яких необхідні для початку перемовин про вступ України до ЄС. Президент Володимир Зеленський планує підписати його в грудні.

Розробники проєкту закону запевнили, що його нову редакцію скерують до Європейської комісії, яка має оцінити, чи імплементує документ рекомендації Євросоюзу щодо медійної реформи в Україні. Попри це текст закону спричиняє постійні суперечки в медійному середовищі.

Так, на думку Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, законопроєкт має бути “суттєво доопрацьований, щоб не допустити звуження сфери використання державної мови”.

Детальніше про полеміку критиків і прихильників указаного законопроєкту читайте за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter