Факторами для повернення українців з-за кордону є безпека, робота, навчання та житло – Мінекономіки

Дата: 25 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Мінекономіки дійшло висновку, що ключовими факторами для повернення українців, які виїхали за кордон через війну, є безпека, можливість знайти роботу і навчатись, а також житло. 

Про це заявила перша віцепрем’єр-міністерка України, міністерка економіки Юлія Свириденко.

Фото: Getty Images

“В Україні найбільша міграційна криза з часів Другої світової війни – понад 6 мільйонів українців нині за кордоном. Кількість тих, хто вже знайшов там роботу, з кожним місяцем зростає. Наш найбільший виклик – повернути їх додому.

Основні чотири фактори, що впливають на повернення українців – безпека, можливість бути працевлаштованим або мати власний бізнес та розвивати його, можливість навчатись і забезпечення житлом. Ми вже працюємо над реалізацією кожної складової”, – зазначила вона.

Першим і головним фактором, за словами міністерки, є звільнення територій від російських окупантів, а далі – розмінування. На її думку, розмінування є нульовим етапом відновлення, без якого неможливо повернути життя на деокуповані території.

Зараз Мінекономіки шукає способи пришвидшити процес розмінування через застосування нових підходів та використання сучасних технологій, нарощування кількості машин і обладнання для очищення земель, посилення спроможності урядових структур, що займаються розмінуванням, відкриття ринку послуг з розмінування.

Для забезпечення другої складової – можливості українцям працевлаштуватись або вести підприємницьку діяльність – в Україні діють грантові програми “єРобота”, за якими можна отримати грант на започаткування чи розширення свого бізнесу.

“Вже 8283 українці отримали гранти на власну справу. І при цьому створили понад 19 тисяч робочих місць. Створення одного-двох нових робочих місць – ключова вимога отримання гранту. І, зважаючи на високий рівень безробіття, вона буде обов’язковою вимогою всіх державних програм підтримки бізнесу”, – наголосила Свириденко.

Ще одним напрямом роботи є надання українцям можливості пройти навчання або перенавчання, щоб отримати більш затребувану на ринку праці спеціальність. За підтримки Держслужби зайнятості в центрах профтехосвіти можна отримати фах за однією з 95 робітничих професій.

Також українці мають можливість отримати ваучер на навчання за 124 професіями та спеціальностями. Такі ваучери вже отримали 15,5 тисяч українців. Серед найпопулярніших професій, на засвоєння яких брали ваучери, – психолог, медсестра, кухар, соціальний працівник, водій.

Крім того, стимулом для повернення українців з-за кордону є доступне власне житло. З минулої осені працює програма кредитування “єОселя” – українці можуть узяти кредити під 3 або 7% на придбання житла. 

Нагадаємо, що частка українців, які, рятуючись від повномасштабної війни, виїхали за кордон та хотіли б залишитися на новому місці проживання, за рік зросла з 8 до 18%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter