Бензиновий магнат з окупованого Криму Едуард Бейм отримав підозру СБУ через постачання FPV-дронів і обладнання для армії РФ

Дата: 20 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України 19 березня 2024 року повідомила підозру в пособництві російським військовим Едуарду Бейму з тимчасово окупованого Росією Сімферополя. 

Про це йдеться в оприлюдненій на сайті офісу генпрокурора підозрі.

Едуард Бейм

Як повідомляє Центр журналістських розслідувань, Бейм – представник одного з найвідоміших і найбагатших родинних кланів бензинових олігархів Криму, причетний до контрабанди паливно-мастильних матеріалів через порт у Керчі та постачання російським військовим FPV-дронів “Упырь” і різноманітного обладнання. 

Слідчі встановили, що 58-річний Едуард Геннадійович Бейм добровільно наприкінці 2014 року обійняв посаду гендиректора незаконно зареєстрованого в окупантів ООО “Торговый дом “ТЭС”. Він же його співзасновником. 

Бейм зібрав і 18–19 лютого 2023 року особисто доставив до тимчасово окупованого Мелітополя Запорізької області для військових РФ маскувальні сітки, продукти, предмети найпершої потреби, тепле спорядження та інші речі. 

Також навесні 2023 року він доставив на тимчасово окуповану Херсонщину генератори, запчастини, роботизовані камери, електрообладнання, акумулятори для армійської техніки та інші речі для невстановлених збройних формувань РФ.

Надалі Бейм організував збір на запчастини, генератори та інше обладнання, яке передав окупантам на тимчасово окупованій частині Луганської області.

Восени 2023 року Едуард Бейм особисто привіз окупантам на Херсонщину безпілотні літальні апарати – дрони-квадрокоптери.

Забезпечення російських військових від Бейма, які проводили військову операцію в тимчасово окупованій Луганській області

20 грудня 2023 року Бейм особисто передав представникам окупаційної установи “полк народного ополчения” в тимчасово окупованому Криму 20 FPV-дронів “Упырь” задля передання загарбникам для ведення війни проти України

За скоєні злочини Бейм отримав підозру СБУ в пособництві державі-агресору. Санкція ч. 1 ст. 111-2 КК України передбачає від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Відомо, що невдовзі після окупації частини Запорізької області клан Беймів захопив кілька десятків місцевих АЗС

Сергій Бейм, брат Едуарда Бейма, був фігурантом розслідування ЦЖР. За два роки до окупації Криму Сергія звинуватили в несплаті НДС. Після окупації Криму Бейми розпоряджалися вкраденим окупантами в України майном – державним “Чорноморнафтогазом” та мережею автозаправок групи “Приват”. 

У 2015 році, після перевірки підприємства “Рахунковою палатою Криму”, Сергія Бейма звільнили з посади керівника “Чорноморнафтогазу”, судячи із заяви Сергія Аксьонова, через крадіжки й продаж газового конденсату.

Також 2016 року “ТЕС” отримала багатомільйонні контракти з “Роснефтью” та іншими російськими компаніями на перевалку пального в закритому порту Керчі. 

Водночас Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя оголосила 20 березня про підозру ще одинадцятьом громадянам України, які після окупації півострова Крим добровільно обійняли посади в окупаційних органах влади держави-агресора. Їхні дії кваліфікували як колабораційну діяльність за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі. 

Слідчі встановили, що в період з 2022 до 2023 року підозрювані свідомо, за власним бажанням, прийняли пропозицію ворога та обійняли окупаційні посади:
  • “керівника апарату адміністрації міста Красноперекопськ Республіки Крим”;
  • “голови комісії з питань розвитку санаторно-курортного комплексу, туризму, охорони здоров’я, освіти, культури, молодіжної політики, спорту, зайнятості та соціального захисту населення Алуштинської міської ради”;
  • “голів муніципальних утворень” у тимчасово окупованому Сакському районі та “міському округу Саки Республіки Крим”;
  • “голів територіальних виборчих комісій Центрального району м. Сімферополя Республіки Крим” та в Ялті;
  • першого заступника голови окупаційної адміністрації міста Ялти;
  • “заступників голів адміністрацій” Ялти й Сакського та Ленінського районів тимчасово окупованого Криму;
  • заступника “начальника” так званої “Інспекції з житлового нагляду Республіки Крим”, заступника “головного державного житлового інспектора Республіки Крим”.
Слідчі наголошують, що підозрювані на своїх посадах сприяють реалізації політики РФ та забезпечують функціонування окупаційної влади на тимчасово окупованій території Криму.
 
Також слідство встановило, що двоє вищевказаних “голів виборчкомів” сприяли організації та проведенню у квітні та вересні 2023 року незаконних виборів до “Ялтинської міської ради Республіки Крим” та Державної думи Федеральних зборів РФ на території окупованого півострова.
 
Раніше повідомлялося, що Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя підозрює 155 мешканців Криму в колабораційній діяльності. Крім того, з початку окупації Криму українські правоохоронці розслідували 585 кримінальних проваджень щодо 708 злочинів за скоєння державної зради.
 
Раніше прокурор Криму Ігор Поночовний пояснив, що кримінальної відповідальності варто боятися лише тим з кримських підприємців, які свідомо співпрацюють з окупаційною владою, збройними силами РФ та її каральними органами для заподіяння шкоди Україні.
 
Раніше керівник Прокуратури АРК та м. Севастополя Ігор Поночовний в інтерв’ю “Суспільне Крим” пояснив, що ведення підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території передбачає отримання дозволів та погоджень від окупаційних адміністрацій. З цього виникає формально склад злочину. Утім, прокуратура не планує криміналізувати бізнес, який забезпечував цивільне населення необхідними товарами, але криміналізуватиме підприємницьку діяльність, яка постачає товари та ресурси окупаційним відомствам Росії в Криму.
 
“Відповідатимуть ті, хто допомагає російській армії, спецслужбам, органам, які так чи інакше вчиняють агресію проти України й покликані забезпечувати окупаційний режим на півострові”, – пояснив Поночовний.
 
Також Поночовний закликав парламент змінити визначення “колабораціонізм” у Кримінальному кодексі з урахуванням Криму.

Голова Кримської правозахисної групи та координаторка Експертної мережі Міжнародної Кримської платформи Ольга Скрипник під час Coalition Talks висловила переконання, що справи про колабораціонізм є викликом для держави.

Правозахисниця констатувала, що наразі відомі приклади кримінальних справ, які загрожують успішній реінтеграції звільнених територій. Вона вважає, що від належного унормування законодавства про колабораціонізм залежатиме, як швидко Україна налагодить життєдіяльність на цих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter