Amnesty International закликала негайно звільнити матір чеченського правозахисника, викрадену силовиками

Дата: 25 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Російська влада має забезпечити негайне звільнення Зареми Мусаєвої – матері чеченського правозахисника Абубакара Янгулбаєва, а також припинити переслідування критиків місцевої влади.

Про це йдеться в заяві Amnesty International, яка з’явилася після погроз смертю родині Янгулбаєвих з боку лідера Чечні Рамзана Кадирова.

Зарема Мусаєва. Джерело: Комітет проти катувань

Правозахисники нагадали, що 20 січня щонайменше семеро озброєних людей увірвалися у квартиру, де проживала Мусаєва зі своїм чоловіком, федеральним суддею у відставці Сайді Янгулбаєвим, у Нижньому Новгороді (Центральна Росія). Чоловіки говорили чеченською, один з них назвався співробітником МВС Чечні. Жінку доправили до Чечні й там узяли під варту. Пізніше з’ясувалося, що вона отримала 15 діб арешту за звинуваченням у “дрібному хуліганстві”.

Наступного дня Кадиров заявив у своєму телеграм-каналі, що сім’я Янгулбаєва “чекає на місце або у в’язниці, або в землі” і що вони “більше не зможуть вільно ходити, насолоджуючись життям”, оскільки “глибоко ранять” честь чеченців. Це, по суті, є явною погрозою смертю, заявили в Amnesty International.

На переконання Марі Стратерс, директорки Східноєвропейського та Центральноазіатського відділень організації, “ганебна кампанія переслідувань Абубакара Янгулбаєва, його родини та інших критиків чеченської влади вийшла за всі межі”.

“Якщо таке жорстоке поводження з інакодумцями та членами їхніх сімей триватиме, ми будемо змушені зробити висновок, що федеральна влада або не має жодного впливу на дії регіональних посадовців, або що вони є співучасниками цього беззаконня”, – заявила вона.

У правозахисній організації розповіли, що силовики застосували фізичну силу не тільки до затриманої жінки, але й до її чоловіка, дочки Алії, а також до їхнього адвоката та членів громадської організації “Комітет проти катувань”, які перебували з ними у квартирі.

Згодом екссуддя та його молодша дочка Алія покинули Росію через страх перед репресіями.

23 січня Абубакар Янгулбаєв повідомив, що принаймні 15 його родичів у Чечні могли бути викрадені та свавільно затримані поліцією. Ще двоє членів його родини перебувають під вартою з грудня минулого року.

Того ж дня Кадиров озвучив нові погрози – на адресу голови Комітету проти катувань, члена Ради президента з прав людини Ігоря Каляпіна та журналістки “Новой газеты” Олени Мілашиної, відомих як відверті критики чинної чеченської влади. Очільник Чечні назвав їх “терористами та пособниками терористів” і закликав владу РФ ув’язнити їх.

Нагадаємо, що наприкінці грудня 2021 року в Чечні були викрадені десятки родичів п’яти публічних критиків чеченської влади. Серед затриманих були родичі Абубакара Янгулбаєва. Самого адвоката також затримали в П’ятигорську (Північний Кавказ), але після допиту відпустили. За його словами, йому надали статус свідка в кримінальній справі про “виправдання тероризму”.

Влада Чечні допитала його у зв’язку з публікаціями телеграм-каналу “1Адат”, який критикує владу Чечні, зокрема Кадирова. 2020 року модератора цього каналу, 19-річного Салмана Тепсуркаєва, викрали невідомі, ймовірно чеченські правоохоронці. Згодом в інтернеті з’явилося відео, на якому юнак катує себе. Відтоді про його долю та місце перебування немає жодної інформації.

У жовтні 2021 року Європейський суд з прав людини постановив, що російська влада є відповідальною за свавільне затримання, катування та інше жорстоке поводження з Тепсуркаєвим і нерозслідування інциденту.

Кампанію за розслідування викрадення чеченського активіста також проводить Amnesty International. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter