Активіст із Вишгорода Дулапчій заявляє про погрози: його дружині підкинули похоронний вінок

Дата: 11 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Громадський активіст із Вишгорода на Київщині Владислав Дулапчій повідомив про погрози: 10 серпня до будинку, де живуть його родичі, доставили похоронний вінок із написом на стрічці “Життя – пісок”.

Про це Дулапчій повідомив виданню ZMINA.

Скриншот із відео, яке опублікував на своїй фейсбук-сторінці постраждалий активіст

Активіст пов’язує інцидент зі своєю громадською діяльністю. Владислав Дулапчій – голова громадської ради при Вишгородській районній державній адміністрації та голова громадської організації “Рідне місто Вишгород”, яка займається антикорупційною діяльністю, адмініструє однойменну групу у фейсбуку.

Як розповідає постраждалий, останнім часом він намагався займатися протидією незаконному видобутку піску із Дніпра, для складування якого використовуються здані в оренду під будівництво торговельно-розважального комплексу комунальні земельні ділянки. Дулапчій каже, що разом із іншими активістами він робив фото- та відеофіксацію цих порушень, склав заяви до органів правопорядку, а також ініціював обговорення цього питання на громадській раді, яка врешті проголосувала за звернення в ДБР. 

“Мені почали надходити погрози, мовляв, не сунь свого носа, це тобі не потрібно і таке інше. І вчора моїй дружині в будинок, у якому я навіть не проживаю, вона проживає там із дітьми, через ворота закинули оцей вінок із написом, що “життя – пісок”. Уже, як я розумію, почали залякувати моїх близьких, аби вони вплинули на мене і заборонили цим займатися”, – каже активіст.

Владислав Дулапчій звернувся щодо інциденту з вінком до поліції Київської області (подання заяви він записав на відео і виклав у фейсбуку).  

ZMINA звернулась до Національної поліції із запитом щодо перебігу розслідування і очікує на відповідь.

За перше півріччя 2021 року Центр прав людини ZMINA зафіксував 53 випадки переслідування активістів на підконтрольній Україні території. Найчастішими випадками переслідування були спроби знищення чи пошкодження майна активістів: загалом таких інцидентів зафіксували 14. На другому місці – погрози (10), далі – фізичні напади (8 випадків).

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter