Адвокатів Олега та Гліба Зубових, викрадених окупантами у квітні минулого року, можуть тримати в Мелітополі

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Мелітопольських адвокатів Олега Зубова і його сина Гліба російські військові викрали 20 квітня 2022 року. Тоді вранці у квартиру адвокатів увірвалася група озброєних людей і почала проводити обшук. Після цього вони затримали батька та сина, посадили в автівку і вивезли в невідомому напрямку. Наразі їхнє місцеперебування невідоме, але три місяці тому чоловіків утримували на території Мелітополя. 

Про це виданню ZMINA розповіло джерело, наближене до родини.

Гліб та Олег Зубови

Як повідомляє джерело, рано вранці 20 квітня до будинку Зубових під’їхала автівка, в якій перебували 10 осіб. Вони всі були у військовій формі, балаклавах та з автоматами. Увірвавшись до квартири, вони провели брутальний обшук, вилучивши ключі від квартири, офісу та гаража, а також телефони та цінні речі.

Мати Гліба ще довго перебувала в шоковому стані після того, що трапилося. Провівши “обшук”, росіяни скрутили Олега та Гліба, затягли в машину та відвезли в невідомому напрямку“, – розповідає джерело. 

Того ж дня окупанти на автобусі і трьох джипах приїхали до офісу Зубових, які мали свою юридичну фірму “Пріоритет” та здебільшого займалися кримінальними справами. Під час огляду вони забрали з собою деякі речі, документи та справи клієнтів. Пізніше стало відомо, що росіяни також вкрали з гаража автомобіль Олега.

Наскільки мені відомо, вони обшукали як гараж, так і офіс. Там також все перевернули догори дриґом. Після цього і дотепер ніхто не знає, що з ними. Три місяці тому з’явилась інформація про те, що їх тримають у Мелітополі. Але відтоді вже минуло чимало часу, тому зараз точно невідомо, де саме їх можуть утримувати“, – стверджує джерело.

Фото: офіс Зубових після обшуків

Перед викраденням окупанти вже затримували адвокатів Зубових. Тоді, оскільки в них не було з собою документів, їх забрали до комендатури для встановлення особи. Але після перевірки обох відпустили.

Нагадуємо, 14 квітня 2022 року в російських пабліках виклали інтерв’ю з п’ятьма викраденими мелітопольцями. У ньому, окрім інших, також брав участь Олег Зубов, який виглядав виснаженим, худим та пригніченим. Під час розмови його змушували зізнатися на камеру у тому, що він нібито повідомляв СБУ про пересування російської техніки. Олег також розповів на камеру про те, що нібито залучив до “розвіддіяльності на користь України” свого сина, з яким він неодноразово відвідував проукраїнські мітинги після окупації Мелітополя.

Скриншот з пропагандистського відео

Окрім Зубових, пропагандисти на відео також розмовляли з:

Сергієм Бутнарем – співробітником ДСНС, керівником відділу з питань виявлення та запобігання корупції;

Борисом Клещевим – керівником 10-ї пожежної частини ДСНС;

Ігорем Артеменком – керівником служби безпеки Мелітопольського елеватора;

Віталієм Гвозденком – колишнім прикордонником.

Кожен з них по черзі зізнавався в тому, що нібито передавав дані про пересування військової техніки РФ, її місцезнаходження, а також позиції ППО та локації блокпостів.

Нагадаємо, з початку вторгнення Росії в Україну до Офісу уповноваженого з прав людини звернулося понад 20 тисяч сімей, рідні яких зникли або були викрадені. До цього Дмитро Лубінець повідомив, що передав російській стороні списки понад двох тисяч цивільних полонених. Водночас Омбудсман Туреччини Сереф Малкок пояснив, що 800 людей зі списку – це важкопоранені, яких планують репатріювати додому. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter