Журналісти впізнали серед силовиків, які розганяли Євромайдан, нинішнього генерала Нацгвардії

Дата: 13 Березня 2019
A+ A- Підписатися

На відеозаписах подій Революції Гідності за 18 лютого 2014 року журналісти програми “Слідство.info” помітили людину, схожу на нинішнього генерала Національної гвардії України Володимира Гриняка.

Розслідування журналістів опублікували на офіційному Youtube-каналі програми. 

Під час Євромайдану Гриняк обіймав посаду заступника начальника Департаменту громадської безпеки МВС, який контролював дії беркутівців та інших силовиків на мітингах та акціях протесту. Журналісти впізнали чиновника щонайменше в п’яти різних місцях в урядовому кварталі поряд із силовиками.

Це я від Верховної Ради проходив. Я там жив і мав право ходити. Чи я закритий у клітці був, ви хочете сказати? Я стосунку до масових заходів ніякого не мав“, – прокоментував свою імовірну участь у розгоні активістів Гриняк журналістам, які показали йому кадри, де його видно поряд із заступником начальника київської міліції Петром Федчуком та генералом внутрішніх військ Миколою Миколенком.

Гриняк (на фото ліворуч) стоїть поряд із колегами біля Верховної Ради 18 лютого 2014 року

Розслідувачі наголошують, що обидва колеги Гриняка після подій Євромайдану втекли до Росії. На одному із записів, що аналізували журналісти, чоловік, якого журналісти ідентифікували як Гриняка, тримає в руці предмет, схожий на зброю, і біжить за вантажівкою, за кермом якої сидить активіст.

На додаток до відеоматеріалів журналісти отримали список телефонних з’єднань Гриняка за 18 лютого 2014 року і з’ясували, що станції телефонного зв’язку фіксували Гриняка в районі Інститутської та прилеглих вулиць.

“Серед більш ніж сотні телефонних з’єднань приблизно чверть – з тодішнім заступником міністра внутрішніх справ Віктором Ратушняком, який після Майдану втік з України. Решта – здебільшого з колегами по громадській безпеці МВС. Сам Гриняк не захотів пояснювати, про що розмовляв тоді із заступником міністра, коротко відповівши: “Про любов”, – йдеться в розслідуванні. 

Наприкінці 2016 року Володимирові Гриняку оголосили підозру, але суд відмовився взяти його під варту й усунути з посади. Нині обвинувачений генерал працює в Нацгвардії – обіймає керівну посаду. Сам Гриняк звинувачення заперечує та каже, що його під час подій 18 лютого фактично усунули від виконання обов’язків.

Нагадаємо, що цього року в Україні відзначають п’яті роковини трагічних подій на Майдані, коли силовики почали розстрілювати активістів. Нещодавно низка міжнародних та українських правозахисних організацій закликали Україну краще розслідувати розстріли активістів на Євромайдані. У своїх заявах вони говорили про “обмежений прогрес” у розгляді справ та назвали ситуацію, коли п’ять років суди розслідують злочини, скоєні під час Революції гідності, ганьбою українського судочинства.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Очільник відомства Юрій Луценко заявив, що розслідування розстрілів на Майдані завершене, проте згодом його колеги в Генпрокуратурі спростували це. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter