Зеленський підтримав зменшення призовного віку і створення електронного реєстру військовозобовʼязаних

Дата: 02 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

2 квітня, у вівторок, президент Володимир Зеленський підписав закон про зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників із 27 до 25 років. Парламент ухвалив його ще 2023 року. Також глава держави підписав закон про створення єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних.

Про це свідчать картки законопроєктів №9281 та 10062

Фото: Міноборони

Так, ще 30 травня 2023 року 304 народні депутати підтримали пропозицію щодо зменшення призовного віку. Тоді законопроєкт ухвалили в цілому, і відтоді він очікував підпису президента. 

Такі зміни спільно напрацювали Міністерство оборони та Збройні сили України. Вони пояснюють це тим, що під час дії режиму воєнного стану немає потреби в перебуванні громадян на військовому обліку призовників до 27 років.

По-перше, оскільки призовники щороку прибувають до військкоматів, зокрема для проходження медоглядів, це призводить до додаткових фінансових витрат, навантаження на медпрацівників та збільшення черг для проходження військово-лікарської комісії. Тоді як призов на строкову військову службу під час воєнного стану не здійснюється.

По-друге, тривале перебування на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану призводить до того, що значна кількість придатних до військової служби, які не мають статусу військовозобов’язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації.

“Ураховуючи значну увагу суспільства до питань, пов’язаних з військовим обліком громадян та мобілізацією, варто зазначити, що всі ініціативи Сил оборони України, спрямовані на зміцнення обороноздатності держави, є обґрунтованими, погодженими з іншими урядовими та безпековими структурами та мають на меті виключно оптимізацію процесів задля наближення нашої перемоги”, – пояснювали тоді в Міноборони.

Також Зеленський підписав закон про створення єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних, привʼязаного до єдиного реєстру виборців. Міноборони вважає, що таке рішення розблокує цифровізацію української армії. Реалізація цього закону має сприяти швидкому збору, обробленню та використанню військових даних, а також переведе послуги та процеси для військовослужбовців у цифровий формат.

Так, закон передбачає:

  • удосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, зокрема в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо;
  • запровадження можливості створення і використання цифрового військового-облікового документа (сертифіката);
  • створення реєстру військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який забезпечить надання онлайн-послуг військовослужбовцям;
  • створення порталу електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Приміром, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично за наявності необхідних даних у системі.

Нагадаємо, що 7 лютого, у середу, Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію попри зафіксовані в ньому порушення Конституції. 

Напередодні цього Омбудсман Дмитро Лубінець критикував

  • питання порядку виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років; 
  • обов’язок реєструвати електронний кабінет призовника; 
  • надавання права представникам ТЦК та СП здійснювати перевірку військово-облікових документів громадян; 
  • позбавлення права на звільнення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період аспірантів; 
  • призов на військову службу під час мобілізації незалежно від місця перебування на військовому обліку.

Лубінець, публікуючи зауваження, наголошував, що питання мобілізації потребують уточнення, але нові норми не мають суперечити Конституції та міжнародним угодам у галузі прав людини. 

Вже за чотири години Лубінець опублікував новий допис із закликом підтримати документ. Думку щодо нього він змінив на терміновій нараді з міністром оборони Рустемом Умєровим

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter