Зеленський підписав закон про демобілізацію родичів загиблих і зниклих безвісти

Дата: 20 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав закон №8009, який дозволяє військовослужбовцям звільнятися зі служби під час воєнного стану, якщо хтось із їхніх рідних загинув чи зник безвісти. Однак це не стосується випадків, коли такими потерпілими є цивільні.

Про це повідомили на сайті Верховної Ради України.

Джерело: фейсбук-сторінка Володимира Зеленського

Згідно з ухваленими змінами до Закону “Про військовий обов’язок і військову службу”, підставою для звільнення зі служби як мобілізованих, так і контрактників може бути загибель або зникнення безвісти рідних (чоловіка, дружини, сина, доньки, матері, батька, брата, сестри, діда або баби), які боронили країну під час російської агресії.  

У разі підтвердження загибелі або зникнення безвісти одного з членів сім’ї під час виконання бойового завдання відповідними документами, їхній родич, який теж воює та є військовослужбовцем, може звільнитися зі служби. Однак це не стосується рідних, які є цивільними особами та постраждали під час війни.

Раніше подібні зміни були внесені до Закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Це дозволило чоловікам, у яких на фронті загинув або зник безвісти хтось із рідних, отримати відстрочення від призову під час мобілізації. Ця норма також стосувалася лише безвісти зниклих або вбитих військових.

Ухвалені зміни урівняли в правах як тих, кого ще можуть мобілізувати, так і чинних військовослужбовців. Тобто вони внесли до закону про військову службу такі самі зміни, як і до закону про мобілізацію. У такий спосіб хочуть захистити як тих, кому дали відстрочення від мобілізації, так і тих, хто вже мобілізований чи воює за контрактом. Це все стосується родин, у яких хтось загинув або зник безвісти (чоловік, дружина, син, донька, мати, дідусь, бабуся, брат чи сестра), захищаючи батьківщину. Коли закон набуде чинності, військові, які втратили своїх рідних, зможуть звільнитися.

Цей закон позитивно вплине на сім’ї, у яких декілька членів родини воюють на фронті, один з яких зник безвісти. Саме для того, щоб родина не втратила ще, скажімо, одного сина, він має право за власним бажанням написати рапорт на звільнення. Командир його частини має погодити таке рішення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter