Зеленський підписав два закони, які дозволяють ввозити безпілотники та деякі товари для армії без ПДВ і мита

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав два закони, які тимчасово дозволяють ввозити в Україну безпілотники та ще низку товарів для армії без ПДВ і ввізного мита.

Про це йдеться у картках законопроєктів №8360 та №8361-д на сайті Верховної Ради.

MQ-9 Reapers від General Atomics. Фото: ПС США

Оподаткування скасували на період воєнного стану, але не довше ніж до 1 січня 2024 року.

Від податку на додану вартість звільнили ввезення безпілотників, оптичних і коліматорних прицілів (коліматорів), прицілів нічного бачення або тепловізійних прицілів, тепловізійних біноклів та монокулярів, а також приладів нічного бачення.

Водночас ввізне мито скасували не лише для цих товарів, але й для рацій. Це мито можна буде не платити, зокрема, у разі ввезення в Україну в поштових та експрес-відправленнях.

Також один із підписаних законів передбачає, що всі ці товари пропускатимуть через контроль на кордоні у першочерговому порядку. Для них не застосовуватимуть заходи нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності — ліцензування і квотування (крім товарів, спеціально призначених або модифікованих для військового використання).

За словами юридичного радника Центру прав людини ZMINA Данила Попкова, на практиці ці два закони знімуть навантаження на волонтерську спільноту. Раніше ці товари ввозили по 174 постанові Кабміну без мита і ПДВ й визнавали гуманітарною допомогою. Відповідно, їх не можна було продати чи передати іншим особам. Нині ж дані товари може завозити будь-хто без обмежень.

Крім того, їх можна перепродавати, обмінювати й робити з ними що завгодно.

“Кожен військовий зможе замовити собі ці товари за кордоном або зможе придбати за оптимальну ціну. І до того ж товар буде не дефіцитним”, – говорить Данило Попков.

Проте юридичний радник звертає увагу на деякі недоопрацювання у законі.

“По-перше, у законі немає переліку деталей і запчастин до дронів. Вони ламаються і їх треба ремонтувати. Про це депутати знають і готують відповідні зміни. Також у законі нічого не йдеться про листи для бронежилетів, касок та бронеплиток. Оскільки досі існує питання з якісним забезпеченням військових, ці категорії товарів також треба додати до переліку”, – додає Данило Попков.

Нагадаємо, ZMINA розповідала про показові справи проти волонтерів і те, як силовики підставляють тих, хто допомагає армії. Адже, як відомо, у березні 2022 року уряд ухвалив постанову №174, якою, зокрема, дозволив ввозити товари для військових за декларативним принципом і зарахував їх до гуманітарної допомоги. Водночас того ж місяця народні депутати ухвалили відповідний закон, який доповнив Кримінальний кодекс України статтею 201-2 про “незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги”. 

Також ZMINA дізнавалася, чому стаття 201-2 не є ефективною, як правоохоронці переслідують волонтерів за так званий продаж гуманітарної допомоги та коли настає кримінальна відповідальність за продаж гуманітарки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter