Верховна Рада зареєструвала законопроєкт щодо інформаційного супроводу виборів

Дата: 04 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №8310 “Про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо вдосконалення регулювання інформаційного забезпечення виборів та здійснення передвиборчої агітації”.

Відповідна інформація міститься на сайті парламенту.

Джерело: rbc.ua

Ініціаторами документа, зокрема, вказано нардепів Микиту Потураєва, Олександра Корнієнка, Євгенію Кравчук, Ярослава Юрчишина, Ірину Констанкевич.

Законопроєкт пропонує надати журналістам та іншим суб’єктам, залученим до підготовки інформації для медіа, гарантії безперешкодного доступу на всі публічні заходи, пов’язані з усіма типами виборів: з’їзди (збори, конференції) партії, засідання виборчих комісій, виборчу дільницю в день голосування (повторного голосування) – за умов, визначених Виборчим кодексом.

Також нардепи пропонують зобов’язати посадових осіб безперешкодно надавати медійникам інформацію про перебіг підготовки та проведення виборів.

Водночас у тексті документа йдеться про забезпечення відкритості:

  • інформації, що міститься в документах, поданих до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів;
  • фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів політичних партій, їхніх місцевих організацій, кандидатів на загальнодержавних та місцевих виборах;
  • інформації про адресу та персональний склад із зазначенням керівних посад, номерів телефонів та електронної пошти окружної, територіальної та дільничної виборчих комісій.

У законопроєкті наголошується, що участь медіа в інформаційному забезпеченні виборів має базуватися на засадах правдивості, повноти, збалансованості та неупередженого подання інформації.

Документ визначає порядок поширення суб’єктами у сфері медіа матеріалів передвиборчої агітації в будь-яких формах, зокрема в інтернеті, й дає визначення прихованої агітації.

Нагляд та контроль за дотриманням медіа вимог Виборчого кодексу, згідно із законопроєктом, здійснюватиме Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. Регулятор може використовувати матеріали моніторингу, надані громадськими організаціями, до статутної діяльності яких належать питання виборчого процесу та спостереження за ним. 

Законопроєкт містить норму, згідно з якою кандидат чи партія мають право звернутися до медіа в разі поширення про них інформації, яку вони вважають недостовірною, і вимагати опублікувати їхню відповідь.

Водночас зміни до розділу Виборчого кодексу регулюють порядок та особливості поширення інформації про результати опитування громадської думки, пов’язаного з виборами.

У законопроєкті також ідеться про те, що інтернет-користувачі, зокрема, платформ спільного доступу до інформації, під час поширення будь-яких матеріалів про виборчий процес в Україні зобов’язані дотримуватися вимог виборчого законодавства України щодо інформаційного забезпечення та здійснення передвиборчої агітації.

Заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук у фейсбуку пояснила, що всі положення нового законопроєкту взято з перехідних положень Закону “Про медіа”.

“Вони ввійшли б до фінального тексту, якби не були “знесені” прямо в залі засідання через ультиматум “ЄС” та “Батьківщини”, які категорично відмовлялися голосувати, якщо зміни торкнуться Виборчого кодексу“, – уточнила вона.

Раніше старша радниця з юридичних питань ГО “Громадянська мережа ОПОРА” Ольга Коцюруба заявила, що новий закон про медіа залишив журналістам старі правила роботи під час виборів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter