Верещук пообіцяла взяти питання освіти для переселенців та дітей на окупованих територіях під свій контроль

Дата: 12 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук планує запропонувати міністру освіти Сергію Шкарлету тіснішу співпрацю, щоб забезпечити дітям на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) доступ до української освіти. 

Про це вона сказала в коментарі виданню ZMINA. У своєму запитанні кореспондент видання звернув увагу, що Міносвіти ігнорує громадські організації, які рекомендують відомству усунути бар’єри в доступі дітей на ТОТ до української освіти. 

Ірина Верещук натякнула, що в Міносвіти не усунула бар’єри через виклики, з якими воно зіткнулося під час коронавірусної пандемії.

“Я бачу, що Міністерство освіти та науки не має спроможностей, часу або можливостей. Пандемія, дистанційна освіта, децентралізація, багато проєктів, брак коштів – це те, з чим вони зараз працюють. У нього ціла Україна і багато проблем”, – сказала вона. 

Крім того, вона повідомила, що планує провести аудит програм, щоб виявити такі, що не працюють. Після цього хоче вийти до міністра освіти Сергія Шкарлета з пропозицією, щоб ті програми та проєкти, які стосуються ВПО та дітей з ТОТ, “віддали Мінреінтеграції”

“Мінреінтеграції – горизонтальне міністерство, бо ми зачіпаємо програми та проєкти кількох міністерств. Так виходить, що ВПО – моя відповідальність, а система освіти – Міносвіти. Краще ми об’єднаємо зусилля і не кидатимемо одне одному, хто винний. Я бачу, що краще я сама це зроблю, ніж постійно ініціюватиму наради й вказуватиму на недоопрацьовану роботу. Побачимо, як на цю пропозицію також відреагує прем’єр-міністр Денис Шмигаль”, – додала вона.  

Нагадаємо, цьогоріч Міносвіти провалило вступну кампанію до українських вишів серед кримських абітурієнтів. 

Голова Центру громадської просвіти “Альменда” Валентина Потапова переконана, що через бар’єри до української освіти абітурієнтів з ТОТ щороку меншатиме. 

10 листопада Коаліція організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок збройного конфлікту осіб закликала владу спростити доступ до української освіти жителям окупованого сходу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter