В Івано-Франківську вдруге побили активіста за два тижні

Дата: 17 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

13 серпня близько 14:40 в центрі Івано-Франківська вдруге напали на активіста.

Про це Центру інформації про права людини повідомив сам постраждалий Андрій (імена активістів у цій новині через ризик переслідування змінені — ред.)

За словами Андрія, нападником був той самий молодий чоловік, який напав на нього 8 серпня під час презентації книги “Ліва Європа”. Тоді близько 40 молодиків зірвали лекцію про соціальні рухи, побивши активістів — 31-річного Андрія та 16-річну Євгенію. 

Андрій повідомив, що коли він разом з активістами йшли франківською стометрівкою, до них зі спини підійшов молодий чоловік. Він схопив Андрія за плече і запитав: “Ну, що? Пам’ятаєш мене? Якщо за 5 хвилин не заберетесь з Франківська — у вас будуть проблеми”. Після цього він зник.

Активісти одразу ж звернулись до поліції і продовжили свій рух містом. Через 20 хвилин до групи активістів знову підійшов той самий молодий чоловік, але вже удвох з другом. Зі словами “Я тебе попереджав!” він двічі вдарив Андрія в обличчя та кричав, що вб’є його та інших активістів, які стояли поруч з ним.

За словами постраждалого, поліція приїхала за три хвилини, та нападник з другом вже втекли. 

“Коли злочини залишаються безкарними — вони повторюються. А коли на одного і того ж активіста здійснює напад той самий нападник з різницею в кілька днів, але в іншому місті – це вже переслідування”, – коментує напад правозахисниця Центру інформації про права людини Людмила Янкіна.

За зверненням Центру інформації про права людини цей випадок під особистий контроль взяв відділ уповноваженого голови Нацполіції з питань дотримання прав людини в поліцейській діяльності міста Івано-Франківськ. Представниця відділу Кристина Овсепян максимально сприяє у дотриманні прав потерпілих, коментує Людмила Янкіна.

Правоохоронці таки зареєстрували заяву про напад в Єдиному реєстрі досудових рішень.

Цього разу свідкам вдалося зробити фото нападника та передати його правоохоронцям. Фото, зокрема, має бути передано до поліції міста Чернівці, де на активістів вперше напали. 

16 серпня слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею 126 Кримінального кодексу України (“побої і мордування”).

Нагадаємо, Центр інформації про права людини зафіксував понад 50 випадків перешкоджання діяльності правозахисників та громадських активістів. Такі випадки сталися з березня 2014 по березень 2017 року. Вони відображені у доповіді “Становище правозахисників на підконтрольних уряду територіях України: три роки після Євромайдану”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter