В Україні навчатимуть посадовців, щоб ті підштовхнули цифрову трансформацію країни

Дата: 29 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Уряд запускає в Україні проєкт CDTO і Chief Digital Transformation Officer Campus, завдяки якому, за задумом розробників, мають готувати кваліфікованих фахівців для реалізації цифрових реформ, а також готувати та підтримувати держслужбовців, які вже працюють у сфері цифрової трансформації.

Про це розповіли в Кабміні. 

Фото: Getty Images

Проєкт посадовці називають стратегічним та сподіваються, що його успіх пришвидшить реформи, що, своєю чергою, прискорять європейську інтеграцію. Нині в держвідомствах уже працює понад пів сотні спеціалістів з диджиталізації, втім потреба є більшою. 

Освітній проєкт містить чотири типи навчальних програм:

  • довготривалі; 
  • короткострокові;
  • лідерські;
  • персоналізовані програми.

Лекторами проєкту будуть фахівці з досвідом у цифровій трансформації держсектору та лідери думок у сфері цифровізації. 

Проєкт передбачає змішану систему навчання: учасники можуть відвідувати заняття особисто в Києві або долучитися дистанційно. На завершення офлайн-модуля студенти отримують доступ до коротких відеолекцій та інтерактивних завдань у спеціальному мобільному застосунку CDTO Campus. Також у межах лідерської програми учасники матимуть можливість відвідувати спеціальні інтенсиви в провідних університетах світу. 

Творці обіцяють, що після завершення навчання випускники зможуть стати частиною проєктів, ініційованих Мінцифрою, координувати проєкти за участю множинних інституцій, розумітися на цифровізації, писати цільові програми, комунікувати, презентувати, впливати, знати адміністративні державні процеси, розбиратися в бюджетному процесі, залучати кошти від інвесторів, створювати та масштабувати команди. 

Нагадаємо, що завдяки цифровізації у сфері будівництва держава економить 3 мільярди гривень щорічно, а тисячі громадян мають можливість скористатися держпослугами, не виходячи з дому. 

Водночас правозахисники звертають увагу, що під час цифровізації не слід забувати про етичні принципи. Зі стрімким розвитком диджиталізації кількість звернень від громадян до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо порушення приватності збільшилася майже вдвічі. 

ZMINA детально розповідала, що таке персональні дані й що треба знати про їхній захист. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter