В окупованому Криму не вивчають українську мову навіть як факультативний предмет – Представництво президента в АРК

Дата: 13 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

В тимчасово окупованому Криму російська влада ще більше витісняє українську мову у системі освіти.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомило Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Попри те, що окупанти оголосили на півострові українську, кримськотатарську та російську державними мовами, їх послідовно вилучають із системи освіти в Криму.

“У школах окупованого Криму вивчення української мови не пропонують навіть факультативно, як це було минулими роками окупації”, – йдеться у повідомленні.

У травні 2023 року правозахисниця Центру громадянської просвіти “Альменда” Валентина Потапова повідомила, що цьогоріч в Криму лише 197 школярів навчалися українською мовою. За її даними, минулого навчального року в Криму навчалися 230 тисяч дітей, а у школах тимчасово окупованого Севастополя – 53 тисячі школярів. Доступ до дошкільної освіти українською мовою мали 34 дитини.

Як повідомляє “Укрінформ” з посиланням на кримську правозахисницю Валентину Потапову, росіяни використовують демографічний інжиніринг в системі кримської освіти. Він полягає у витісненні людей з півострова, які мають активну громадянську позицію, та у заохоченні до переїзду до Криму росіян через програми, на кшталт “Земський вчитель”.

Вона додала, що під час реінтеграції Криму потрібно буде повернути в український освітній простір близько пів мільйона дітей.

Нагадаємо, у лютому 2021 року мовний омбудсман Тарас Кремінь закликав владу протидіяти боротьбі проти кримськотатарської та української мов на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). На його переконання, Росія ставить за мету тотально та повністю асимілювати населення ТОТ відповідно до своїх доктрин, зокрема “Русского лета”, оприлюднених на сторінках Держдуми, МЗС РФ та “Россотрудничества”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter