У Міноборони назвали примітивним фейком розповсюджене росіянами відео розстрілу цивільної автівки нібито українськими військовими

Дата: 28 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни поширили фейкове відео, на якому невідомий в українській формі нібито стріляє по цивільній автівці, де перебувають жінки з дитиною.

Про це розповіли в телеграм-каналі Головного управління розвідки Міноборони України.

“Розміщене нещодавно в мережі відео, на якому невідома особа в українській військовій формі начебто стріляє по цивільному авто жінки з малою дитиною, є російським фейком і ворожою ІПСО. Це відео було нібито знято з реєстратора в авто жінки”, – йдеться в повідомленні розвідників.

Вони вказали на аргументи, що свідчать про постановність відео:

  • локація на окупованій території між Донецьком і Макіївкою;
  • одне з джерел вкиду – нік “Юрий Алексеич Z V”;
  • українські військові наносять на свої авто суцільні хрести, а на ролику – хрести вермахту;
  • реєстратори в Україні заборонено навіть у глибокому тилу та на заході;
  • кузов автівки, на якій нібито їдуть українські військові, був виготовлений у Росії та ніколи не постачався до України.

Водночас у ГУР звернули увагу на неякісний монтаж відео. На 1:35 військовий у безпосередній близькості від машини стріляє з автомата, але гучних звуків пострілів немає. Вікно машини відкрите, розмова йде через вікно, потім звуку закриття вікна немає. Коли машина їде назад, знову чути, що вікно відкрите. Постріл був, бо на відео видно розліт гільз. У цей момент мав би бути хоч якийсь звук.

Ролик розкритикували навіть деякі російські пропагандисти. Російське міністерство закордонних справ спершу поширило це відео зі звинуваченнями українців у “нацизмі”, а потім прибрало його.

“Росіяни намагаються і далі очорнити воїнів ЗСУ, показати їх жорстокими й неадекватними, а також створити конфлікт із представниками мусульманської спільноти. Цього разу – з кримськими татарами. З діалогу військового й жінки, що була за кермом, можна зрозуміти, що вона нібито належить до кримськотатарського народу”, – йдеться в повідомленні ГУР.

На ознаки фейковості відео вказав також український журналіст Денис Казанський у своєму телеграм-каналі. 

“Надто смішна історія. Криворукі російські пропагандисти зняли бездарне постановне відео про те, як “українські фашисти” зупиняють авто з цивільними, ображають їх та відкривають вогонь. Те, що відео є постановковим, нормальній людині зрозуміло з першого погляду… Фейковість ролика визнали навіть пропагандисти, які самі його й розповсюджували. Просто наочна історія про те, як створюється вся брехня Кремля про “українських нацистів”. Можна до підручників включати”, – написав він.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter