Уряд підготував законопроєкт про кримінальну відповідальність за паспорт РФ: кого планують переслідувати?

Дата: 14 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні підготували законопроєкт, що криміналізує отримання російського паспорта на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) та заклики до цього.  

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

За участі фахівців Офісу генерального прокурора, Служби безпеки, Мінреінтеграції, правозахисників та нардепів підготували законопроєкт, який вводить кримінальну відповідальність за:

  • набуття громадянства або отримання паспорта Росії держпосадовцями або представниками місцевого самоврядування за відсутності ознак державної зради;
  • пропаганду, публічні заклики, примушування до цього;
  • обмеження прав людей, які не отримали громадянства або паспорта РФ.

У міністерстві зазначили, що отримання російського паспорта на ТОТ виправдане лише в разі, коли людина в такий спосіб намагається через Росію та треті країни повернутися на підконтрольну Україні територію.

Наразі законопроєкт не зареєстрований у Верховній Раді. 

У коментарі виданню ZMINA менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова повідомила, що влада дослухалася до закликів правозахисників та юристів не криміналізувати отримання цивільними мешканцями ТОТ російських паспортів, які змушені були їх узяти під примусом в умовах воєнного стану.

Утім правозахисники занепокоєні долею кримінальних справ, які українські правоохоронці порушували через незаконну паспортизацію в тимчасово окупованому Криму та Сході України, починаючи з 2014 року. Ці злочини слідчі кваліфікували як воєнний злочин за ст. 438 Кримінального Кодексу України. 

Є ризик, якщо у кодексі з’явиться, до прикладу, ст. 438-1, то старі кримінальні провадження слідчі та прокурори змушені будуть закрити. Тому народні депутати мають врахувати це питання при підготовці законопроєкту до другого читання.

Альона Луньова

Нагадаємо, 11 липня президент країни-агресора Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок надання громадянства Росії для всіх українців.

В Офісі президента сказали, що видавання російських паспортів жителям окупованих територій безглузде, бо у світі цей паспорт не сприймають.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим виступає за врахування принципів перехідного правосуддя ООН, які полягають у комплексному підході до питань реінтеграції, пов’язаних з компенсацією шкоди потерпілим, запобіганням безкарності за міжнародні злочини, забезпеченням права на правду про причини та перебіг війни протягом восьми років та розбудову заходів, які унеможливлять війну в майбутньому. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter