Україна ввела санкції проти атомної галузі Росії

Дата: 06 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський затвердив рішення Ради національної безпеки та оборони про санкції проти атомної галузі Росії. До санкційного списку внесено 200 компаній, серед яких “Росатом” та інші компанії російської атомної галузі й зареєстровані в юрисдикції РФ підприємства “Запорожская АЭС” та “Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС”, що росіяни створили після тимчасової окупації української Запорізької АЕС.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на указ №57/2023 від 5 лютого та рішення РНБО, які опубліковані на сайті президента.

У додатку до рішення РНБО перелічено 200 російських компаній. Серед них “Росатом” інші компанії атомної галузі Росії.

Зокрема, до санкційного списку внесено АТ “Атомстройэкспорт”, АТ “Русатом Энерго Интернешнл” (управління закордонними проєктами), АТ “Атомэнергопроект” (генпідрядник та проєктувальник АЕС), АТ “Атомный энергопромышленный комплекс”, АТ “Росатом автоматизированные системы управления”, ТОВ “Русатом Цифровые решения”, ТОВ “НИИАР-Генерация” та АТ “Русатом Хэлскеа”.

Крім того, санкції запроваджено проти зареєстрованих у російській юрисдикції Федерального державного унітарного підприємства “Запорожская АЭС” (Москва, РФ) та Акціонерного товариства “Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС” (Москва, РФ), які росіяни створили після окупації Запорізької АЕС.

Санкції, що запроваджуються на 50 років, охоплюють блокування активів, обмеження торговельних операцій, припинення транзиту ресурсів територією України, анулювання всіх ліцензій, заборону участі в приватизації чи оренді державного майна.

Про запровадження санкцій проти атомної галузі Росії Володимир Зеленський повідомив у традиційному вечірньому відеозверненні.

“Сенс наших кроків також у тому, щоб підтримати зусилля наших дипломатів з розширення глобальних санкцій на цю частину російської машини агресії. Росія – це єдина держава у світі, яка дозволяє своїм військовим обстрілювати атомні станції та використовувати АЕС як прикриття для обстрілів. Російські ракети неодноразово йшли за траєкторіями над ядерними об’єктами України. Також держава-терорист використовує атомну галузь як один з елементів зовнішньої експансії для тиску на інші держави, для створення відповідних загроз суверенітету інших держав”, – прокоментував своє рішення президент України.

За його словами, “досить причин, щоб і атомна галузь Росії була під глобальними санкціями. І ми працюємо над цим з нашими партнерами”.

6 лютого Центр національного спротиву повідомив, що в тимчасово окупованому Енергодарі почастішали випадки викрадень працівників ЗАЕС, які не погоджуються підписувати контракти з фейковою компанією від “Росатому”.

У центрі вказують, що велика кількість працівників відмовилася працювати на станції з початку тимчасової окупації й наразі на станції утворився дефіцит працівників, бо ядерників не так багато на ринку праці.

“Відтак ворог хоче “переконати” українських енергетиків працювати на росіян. Родичам викрадених працівників не повідомлять, де їх тримають”, – мовиться в повідомленні.

У центрі також нагадали, що раніше окупанти заблокували доступ на станцію майже 1 500 українським працівникам ЗАЕС. Наразі росіяни не можуть ані запустити, ані експлуатувати енергоблоки станції.

У державному підприємстві “Енергоатом” повідомили, що на Запорізьку АЕС прибув персонал з Калінінської АЕС. До складу персоналу ввійшли інженери з управління реакторами, начальники змін, електрослюсарі й інші представники “атомних спеціальностей”.

Також у Центрі національного спротиву повідомили, що росіяни продовжують блокаду Енергодара. Вони тримають мешканців у місті заради того, щоб використовувати їх як живий щит. Виїхати з міста неможливо, росіяни нікого не випускають.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter