Україна спростила отримання посвідки на тимчасове проживання для іноземців з певних країн

Дата: 15 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів спростив процедуру отримання посвідки на тимчасове проживання для іноземців, які є громадянами країн з безвізовим порядком в’їзду до України, за винятком громадян Росії.

Як повідомляє Урядовий портал, 9 жовтня уряд ухвалив постанову № 933 “Про внесення змін до Порядку оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання”.

Відтепер іноземці, які є громадянами країн з безвізовим порядком в’їзду до України й перебувають у ній на законних підставах, матимуть право подати документи на оформлення посвідки на тимчасове проживання без виїзду за межі України у зв’язку зі зміною мети в’їзду.

Особливо актуальним це питання є для громадян Республіки Білорусь, фахівців у галузі ІТ-технологій, які щойно працевлаштувалися в Україні, та членів їхніх сімей, підкреслюють у пресслужбі уряду.

Водночас, згідно з постановою, “спрощений порядок оформлення посвідки на тимчасове проживання не стосуватиметься громадян держави, що визнана Верховною Радою України державою-агресором”.

В уряді додають, що документи для оформлення посвідки на тимчасове проживання без виїзду за межі України подаються, як і раніше, не пізніше ніж за 15 робочих днів до закінчення дозволеного строку перебування.

Водночас керівник правозахисного проєкту “Без кордонів” Максим Буткевич вважає таке спрощення дуже незначним, принаймні в контексті ситуації з громадянами Білорусі.

Позитивним, за його словами, є те, що людям, які прибули до України з інших причин і вже на місці з’ясували, що можуть отримати посвідку на тимчасове перебування як айтівці, журналісти чи волонтери, не доведеться виїжджати та в’їжджати, вказавши нову причину для в’їзду.

Водночас Буткевич називає спрощення з постанови напівзаходами, які спричиняють розчарування.  

“Цей захід розраховано передовсім на громадян Білорусі, і не всіх, а айтівців та членів їхніх родин. У цьому постанова № 933 цілком наслідує логіку указу президента № 420/2020 щодо залучення висококваліфікованих білоруських фахівців. Простіше кажучи, це виглядає як спроба хоч трошечки, дуже незначно посунути застарілу пострадянську бюрократичну нормативну базу, непридатну навіть для масового залучення потрібних для країни фахівців. І вже точно не як крок солідарності з громадянами Білорусі, які змушені виїздити, рятуючись від репресій узурпаторського режиму Лукашенка”, – каже Буткевич у коментарі виданню ZMINA.

Він нагадав, що правозахисники закликали уряд України збільшити термін перебування громадян Білорусі в Україні та надавати їм тимчасовий захист.

“Тим часом ми бачимо половинчасті рішення, які скидаються на спробу хоч якось полегшити свою ситуацію в конкуренції за людські ресурси, та набір суто егоїстичних і водночас не дуже вдалих ходів української влади. Можна потішитися за тих, хто зможе скористатися цими напівзаходами української влади, але самі заходи викликають розчарування”, – підсумовує правозахисник.

Нагадаємо, 9 жовтня  президент Володимир Зеленський підписав указ, який має спростити процедуру імміграції для білоруських підприємців та висококваліфікованих фахівців.

В указі Зеленський доручив Кабміну розглянути питання продовження до 180 днів строків тимчасового перебування в Україні білорусів, які є підприємцями, висококваліфікованими спеціалістами, зокрема фахівцями у сфері інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, і членів їхніх сімей.

Також уряд має запровадити пілотний проєкт щодо спрощеного оформлення посвідок на тимчасове проживання та скоротити до трьох днів строк для отримання таких посвідок. Окрім цього, Кабмін має оптимізувати одержання дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства для працевлаштування білорусів з вищезазначеної категорії, а також удосконалити процедуру реєстрації та визнати документи, видані компетентними органами Білорусі, необхідні для працевлаштування в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter