Україна передала Міжнародному кримінальному суду подання про переміщення Росією засуджених українців із Криму

Дата: 18 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Україна передала одинадцяте інформаційне повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі про незаконне переміщення Росією громадян України з тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим. 

Про це під час брифінгу в Києві повідомив прокурор АРК Ігор Поночовний, інформує кореспондент видання ZMINA

Ігор Поночовний

Йдеться про підсудних та засуджених громадян України. За словами прокурора, останнє подання є логічним продовженням двох інших подань до МКС, у яких прокуратура автономії раніше розповіла про 189 незаконно переміщених в’язнів із Криму. Попередні документи суду в Гаазі надіслали в листопаді 2016 та грудні 2018 року. 

Прокурор повідомив, що до подання ввійшли 275 нових жертв такого переміщення, яких українські слідчі встановили під час досудового розслідування. Загальна кількість зафіксованих прокуратурою таких потерпілих сягнула 464 осіб.

Прокуратура АРК збирала відомості про потерпілих від Міністерства юстиції України, МЗС України, неурядових організацій, самих потерпілих та їхніх родичів. 

Провідний юрист Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський наголосив, що кількість таких потерпілих може бути набагато більшою. Адже, за його словами, щонайменше 12 з половиною тисяч громадян України засудили за роки окупації.  

“Близько 9 тисяч українців перемістили. В Криму немає жодної колонії для жінок і неповнолітніх, тому всіх таких засуджених переміщують до Росії”, – сказав Роман Мартиновський. 

Роман Мартиновський та Олександр Павліченко

Прокуратура АРК кваліфікує незаконні переміщення за ст. 238 Кримінального кодексу (“Порушення законів та звичаїв війни”), оскільки такими переміщеннями Росія та окупаційні її адміністрації порушують Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни.

Крім того, відомство вказує, що Росія порушує ст. 8 (воєнний злочин) та ст. 7 (злочин проти людяності) Римського статуту МКС. Утім, як зауважив Ігор Поночовний, Прокуратура АРК не може кваліфікувати такі дії РФ як злочини проти людяності, оскільки такого виду  міжнародного злочину наразі немає в Кримінальному кодексі. 

Як відомо, Володимир Зеленський досі не підписав ухваленого парламентом законопроєкту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права”. 

За словами директора Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олександра Павліченка, ці міжнародні злочини в Криму систематичні та широкомасштабні, оскільки такі переміщення відбуваються з 2014 року і охоплюють усі пенітенціарні заклади півострова. Правозахисник назвав такі дії РФ одним з елементів заміщення населення Криму

“Такими переміщеннями Росія порушує навіть ст. 8 Європейської конвенції з прав людини. Європейський суд з прав людини часто посилається на справу “Вінтер проти Великобританії” і навіть в українських справах, коли засуджену людину переміщають без належних обставин у віддаленні від родини та рідних місцях. Це порушує, зокрема, право на приватність. Це ще й порушення у кубі через політику РФ умисного заміщення населення Криму”, – сказав очільник УГСПЛ.  

Ігор Поночовний звернув увагу: якби Україна ратифікувала Римський статут, то їй би не довелося переконувати суд у Гаазі інформаційними повідомленнями про широкомасштабність та систематичність міжнародних злочинів. Членство України в МКС пришвидшило б відкриття справи щодо України. Прокурор наголосив на необхідності ратифікувати документ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter