Україна не може імплементувати закон про олігархів через відсутність висновку Венеційської комісії – Малюська

Дата: 04 Березня 2023
A+ A- Підписатися
Єдиним бар’єром на шляху до імплементації закону “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” є вимога Єврокомісії дочекатися висновку Венеційської комісії після аналізу цього закону.
 
Про це в ефірі телемарафону сказав міністр юстиції Денис Малюська.
 
Денис Малюська. Фото: сайт Мін’юсту

За словами посадовця, формування реєстру олігархів, та імплементація закону про олігархів це умова, яку європейські колеги поставили для перемовин щодо вступу України до Європейського Союзу.

“Іншими словами, якщо ми належним чином імплементуємо реєстр олігархів і взагалі закон про олігархів, це стане передумовою для того, щоб з нами розпочали перемовини з тим, щоб ми досить швидко, оперативно стали членами Євросоюзу. Якщо ми імплементуємо закон і взагалі механізм обмежень олігархів не в тому баченні, як це бачать наші колеги з Євросоюзу, з Венеційської комісії, це заблокує нам подальші перемовини і вступ до Європейського Союзу і відповідно до висновку Єврокомісії”, розповів Малюська.

За його словами, якщо імплементувати закон зараз, не маючи на руках висновку Венеційської комісії, це створить чимало ризиків того, “що все, що б ми створили, довелося б відкатувати потім назад”.

“Тому на прохання наших європейських партнерів, ми зараз очікуємо висновок Венеційської комісії. Ми переконані, що це буде вже дуже найближчим часом. Тобто насправді Україна, українські органи державної влади повністю готові імплементувати закон хоч зараз. Закон готовий, реєстр готовий, підзаконні акти прийняті, методика визначення осіб, які потрапляють в реєстр, так само готова. Тобто насправді хоч завтра ми цей закон готові імплементувати. Єдиний бар’єр – це якраз вимоги Єврокомісії зачекати і побачити, що скаже Венеційська комісія після аналізу нашого закону”, пояснив міністр юстиції.

Малюська підкреслив, що Україна розраховує отримати висновок Венеційської комісії найближчим часом. За його словами, мова іде про тижні, місяць, можливо навіть дні. Але точно, що це не розтягнеться на пів року чи рік. Відповідно, Україна митиме час, щоб такі зауваження врахувати і продискутувати. А також отримати підтримку в парламенті.

Як він відзначив, “що реально стосується євроінтеграції парламентом підтримується”.

“Звісно, закон не простий, він дуже складно приймався в парламенті, були численні політичні медіабаталії, але і ми не очікуємо серйозних перешкод у проходженні законопроєкту з огляду на те, що це стало ключовою частиною євроінтеграційного процесу, це і вимоги Єврокомісії. Тому я впевнений, що весна-літо ми забезпечимо імплементацію всіх вимог Венеційської комісії і тих, які є важливими, і про які ми домовимося, і відповідно – забезпечимо виконання усіх умов з тим, щоб розпочати початок перемовин. Тому я не бачу тут великих проблем. Дійсно, є юридичні проблеми, тому що всі ми бачимо різні механізми чи різні опції, яким чином треба реагувати на проблему олігархів. Наше бачення, що вона вкрай схожа з антимонопольним регулюванням”, зазначив Малюська.

Нагадаємо, так званий законопроєкт про олігархів зареєстрували у парламенті влітку 2021 року. Згідно з пояснювальною запискою, його метою є “подолання конфлікту інтересів, спричиненого злиттям політиків, медіа та великого бізнесу, гарантування національної безпеки України в економічній, політичній та інформаційній сферах, захисту демократії, забезпечення державного суверенітету та уникнення випадків маніпулювання свідомістю громадян умисно спотвореною інформацією задля отримання доступу до ресурсів, належних на праві власності українському народові”.

При цьому експерти вважають, що закон не зменшить впливу олігархів, а лише зажене у тінь медіаринок. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter