В ООН підтримали запровадження ґендерних квот на парламентських виборах

Дата: 27 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані виступила на підтримку рівної участі жінок у парламентських виборах і закликала підтримати запровадження ґендерних квот.

Відповідна заява з’явилася на сторінці представництва ООН в Україні у Facebook.

У своїй заяві Лубрані зазначила, що жінки становлять 54% населення України, але протягом усієї історії незалежності лише незначною мірою були представлені в уряді, парламенті і ніколи не обіймали посади президента:

“Жінки стикаються з безліччю проблем у політиці: частіше їх оцінюють за зовнішнім виглядом та одягом, аніж за їхні ідеї та переконання. У суспільства зазвичай вищі стандарти до поглядів та думок жінок. Проте українські жінки постійно витримували такі виклики і були готові та здатні обіймати керівні посади”. 

Лубрані нагадала, що генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреш, підтвердив, що ґендерна рівність є питанням влади.

“Ми все ще живемо у світі та культурі, де домінують чоловіки. Світ потребує паритету для зміни владних відносин суспільства”, – процитувала вона його.

Координаторка системи ООН в Україні закликала всіх “тих, хто приймає рішення в політичних партіях, а також обраних політиків, які мають владу і відповідальність, виявити політичну волю і відважність у реалізації принаймні 30-відсоткової квоти для жінок-кандидаток у виборчих списках політичних партій”.

“Фактичне забезпечення квот є життєво важливим для подолання ендемічної дискримінації та досягнення істотної рівності між жінками та чоловіками. Важливо зазначити, що недостатнє представництво жінок у політичному житті не лише питання несправедливості стосовно ставлення до жінок: це породжує нерівність і дискримінацію у всіх сферах життя і стримує прогрес усього суспільства”, – сказала вона. 

У своїй заяві наголосила, що вимога запровадження квот прямо апелює до зобов’язань України згідно з Конвенцією ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яку вона ратифікувала. Так, зокрема, стаття 4 вимагає від держави реалізувати тимчасові спеціальні заходи, включно з квотами, а стаття 7 закликає до ліквідації дискримінації щодо жінок у політичному та суспільному житті країни.

Як відомо, 22 травня, коли парламент розглядав питання зміни виборчого законодавства, ініційованого Зеленським, представниці міжфракційних депутатських об’єднань “Жінки, мир, безпека” та “Рівні можливості” закликали своїх колег-чоловіків підтримати запровадження 30-відсоткових ґендерних квот.

Від усього українського жіноцтва ми вимагаємо підтримати наше право бути присутніми в парламенті. Сьогодні, коли ми декларуємо рух у Європу, хай це буде тестом для вас, колеги. Чи підтримаєте ви представниць 52% населення України?” – питала з трибуни Ради у своїх колег депутатка Ірина Суслова

Згодом активісти, політикині, ґендерні експерти та інші висловили обурення щодо перших кадрових призначень новообраного президента Володимира Зеленського, серед яких не було жодної жінки. 

Нагадаємо, що в жовтні 2015 року Верховна Рада вперше внесла до виборчого законодавства норму про ґендерну квоту. Відтоді в Законі України “Про місцеві вибори” з’явилися рядки про те, що “представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30% загальної кількості кандидатів у виборчому списку”. Для партій, які дотрималися квоти, були передбачені позитивні санкції – додаткове фінансування в розмірі 10% щорічного обсягу державного фінансування статутної діяльності.

Відтоді в парламенті третину депутатів мають становити жінки, але досі у Верховній Раді їх лише 12%. Водночас тільки за останні два роки кількість жінок, представлених у владі об’єднаних територіальних громад, зменшилась із майже 20 до 14%.

Центр прав людини ZMINA докладно розповідав про те, чому жінок в українській політиці не стає більше

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter