У Криму систематично переслідують людей за нібито участь у кримськотатарському батальйоні – правозахисники

Дата: 08 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

За період окупації Криму російські силовики порушили не менше 11 справ за участь в незаконному збройному формуванні, а щонайменше в семи випадках причиною переслідувань стала нібито участь в “Кримськотатарському добровільному батальйоні імені Номана Челебіджихана”.

Про це повідомили у Кримській правозахисній групі. 

За даними правозахисників, вже трьох людей окупаційна влада засудила до ув’язнення. Одним з них став житель Ленінського району півострова Февзі Саганджі, який отримав 10 років в’язниці за нібито участь у батальйоні. 

“Ще 8 осіб, обвинувачених за цією статтею, оголосили в розшук: вже винесені рішення кримських “судів” про утримання їх під вартою в разі затримання. Можливо, що їх також розшукують за підозрою в участі в добровільному батальйоні”, – розповідають правозахисники. 

Однією з тих, кого російські силовики оголосили у розшук, стала журналістка кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілова, яка у 2015-2016 роках висвітлювала діяльність батальйону. За інформацією Кримської правозахисної групи, ще до двох кримських татар вже приходили з обшуками в зв’язку з їхньою нібито участю в цьому батальйоні, але поки немає точної інформації про винесення будь-яких постанов “судів” щодо них.

“Офіційною причиною переслідування обвинувачених в Криму за частиною 2 статті 208 КК РФ є те, що вони не з’явилися добровільно в силові структури РФ і не заявили про свою участь в “Кримськотатарському добровільному батальйоні імені Номана Челебіджихана”. Заявленим наслідком доказом діяльності батальйону проти інтересів РФ є інформація зі ЗМІ про те, що метою створення батальйону була деоккупація Криму. Виходячи з того, що причиною переслідування є членство в організації, яка ставить собі за мету деокупацію Криму і яка не бере участі у збройному конфлікті або інших військових діях, переслідування за участь в батальйоні імені Номана Челебіджихана можна розглядати як політично мотивоване”, – пояснює аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов.

Як відомо, батальйон імені Номана Челебіджіхана – це добровольче кримськотатарське збройне формування, створення якого розпочалося на початку 2016 року під час блокади на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Батальйон названий на честь Номана Челебіджіхана – кримськотатарського політика і громадського діяча, першого глави уряду Кримської Народної Республіки, організатора I Курултаю кримськотатарського народу, першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter