У соцмережах розкритикували рекламу Фонду Яніни Соколової: медійниця визнала помилку і перепросила

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Кілька днів тому в Києві з’явилася реклама гарячої лінії служби психологічної допомоги Фонду Яніни Соколової. На білбордах великими літерами написано: “З депресії не вийти”, “Життя не має сенсу” та “Буде ще гірше”. Нижче, маленькими літерами, – номер гарячої лінії та QR-код, який можна сканувати, щоб отримати додаткову інформацію про те, що робити, якщо мучать такі думки.

У соцмережах почалося гучне обговорення реклами: користувачі зазначали, що вона є небезпечною для людей, які перебувають у важкому психологічному стані. Соколова погодилася з цим і перепросила.

ZMINA зібрала, що відомо наразі.

Так, медична журналістка Дарина Даниленко закликала зняти рекламу, бо якщо цей меседж потрапить цільовій аудиторії, то “її дії будуть прямо протилежними до того, що написано маленькими буквами”.

Медична редакторка громадської організації INSCIENCE Наталія Бушковська також звернула увагу на проблеми, з якими стикаються українці, і вказала, що реклама матиме зворотну дію для людей з депресією.

“Мало людей у депресії будуть читати “оте” маленькими літерами. Мало людей, які перебувають у гострій стадії горя, будуть розглядати плакат уважно й набирати ці номери”, – зауважила Бушковська.

Пізніше в управлінні з питань реклами КМДА та КП “Київреклама” відреагували на повідомлення громадян та заявили про зняття реклами із сітілайтів та білбордів.

“Стосовно сумнівної реклами психологічної підтримки Фонду Яніни Соколової: дана реклама не є соціальною рекламою, яка розміщувалась на замовлення адміністрації. Запитів на її розміщення до нас не надходило, КП “Київреклама” не сприяло у її розміщенні”, – йдеться в дописі.

В управлінні пояснили, що КМДА та КП “Київреклама” видають дозволи на розміщення рекламних конструкцій, а не змісту реклами: втручатися в зміст реклами влада не може згідно зі ст. 16 Закону України “Про рекламу”. Зокрема, це стосується білбордів, сітілайтів, відеоекранів, банерів та інших конструкцій, на яких можна розмістити рекламу.

Після хвилі критики Соколова опублікувала на своїй сторінці у фейсбуці пост, у якому визнала свою помилку, публічно перепросила та пообіцяла зняти рекламу.

“Розрахунок нас і наших партнерів за участі психологів агенції був на те, що людина, яка прочитає на борді свої ж думки, синхронізує їх із собою і побачить, що вихід є, як написано нижче на борді, набере наших психологів 5522 і отримає допомогу. Втім, ми помилилися. В людей, які нині перебувають у кризових станах, це викликало обурення. Немов ми спонукаємо людей зацементувати свої думки. Але це не так”, – написала медійниця.

Вона також оголосила про плани замінити борди на нові, розроблені за участю українців.

“Я ще раз вибачаюся перед тими, кого ми поранили своєю рекламою. І хочу, щоб ми виправили цю помилку. Борди та сітілайти будуть зняті. Уже знімаються. І замінені бордами, які ми робитимемо на основі ваших ідей і пропозицій. Це, напевно, буде перша реклама психологічної допомоги, яку створили самі українці”, – написала вона.

У коментарі виданню “Антоніна” Яніна розповіла, що зараз “відбивається” від активіста і військовослужбовця Євгена Карася та його підписників після того, як він написав про неї пост. За словами Соколової, його “прихильники” зараз телефонують на гарячу лінію та сварять психологів, використовуючи нецензурну лексику. 

Нагадаємо, що впродовж минулого року майже 135 тисяч українців зверталися до сімейних лікарів із проблемами, повʼязаними з ментальним здоров’ям. Серед них – понад 72 тисячі жінок та 18 тисяч дітей.

Сімейні лікарі та педіатри скеровували деяких пацієнтів з такими проблемами до невропатологів, психіатрів, психологів та психотерапевтів. Лікарі первинної ланки можуть надати базові послуги, а за потреби – скерувати до вузького спеціаліста.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter