У січні “поліцейські” в окупованому Криму силою затримали кримськотатарського підлітка Амара Абдулгазієва

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму 1 березня “комісія в справах неповнолітніх та захисту їхніх прав” продовжила розглядати адміністративні протоколи, які “поліцейські” виписали проти сина політв’язня Тофіка Абдулгазієва, неповнолітнього Амара Абдулгазієва. Цього разу учасники “комісії” та його захисник опитали “поліцейських”, рапорти та письмові свідчення яких є в матеріалах справи.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Амар Абдулгазієв

“Підполковник поліції” Олександр Тавров розповів комісії, що 25 січня 2023 року біля кафе “Медобори” перебувало близько 30 осіб. Як відомо, цього дня вільні слухачі прийшли до будівлі незаконного “Київського районного суду” в Сімферополі, щоб відвідати судове засідання в кримінальній справі щодо обвинувачених у “тероризмі” кримських мусульман. За словами Таврова, усі ці вільні слухачі “заважали проходу громадян”. Співробітники “поліції” вимагали від них розійтись і після цього розпочали масові затримання.

“Цей молодик разом зі своїм другом відділились і пішли сходами в бік пологового будинку. Я підійшов, зупинив їх, попросив показати документи. Він запитав моє посвідчення. Я відрекомендувався, сказав, чи можна перевірити їхні документи. Він почав з’ясовувати, а навіщо, як і що. Він відмовлявся відкривати документи. Потім інший співробітник поліції підійшов, узяв його за руку, і після цього його затримали та провели разом з усіма”, – розповів Тавров комісії. Він заявив, що не знав про вік Амара.

Коли адвокат Рустем Кямільов запитав, чи застосовувалася до неповнолітнього фізична сила, Тавров відповів, що “фізична сила застосовувалася в межах закону”.

“На відео все інакше було, ніж ви розповідаєте. Не все так добре”, – звернувся до “підполковника поліції” один із членів комісії.

Амар Абдулгазієв розповів комісії, що був готовий надати документи, але попередньо з’ясовував, чи це справді співробітники “поліції”. Крім цього, він вирішив вести знімання, щоб задокументувати цей факт спілкування з невідомою особою.

“Я йому сказав: “Вам показати документи? Гаразд, зараз я вам їх покажу”. І щойно я дістаю документи, Руслан Шамбазов дає команду мене забрати”, – повідомив син політв’язня. Він додав, що в затриманні брали участь і співробітники “Росгвардії”.

Так званий “начальник відділу Центру протидії екстремізму” Руслан Шамбазов повідомив, що “забезпечував оперативно-розшукові заходи щодо недопущення несанкціонованих мітингів” біля будівлі “суду”.

“Співробітники МВС попередили їх про відповідальність. Особи не відреагували й не розійшлися. Тож було затримано 11–12 осіб. Решту людей не встигли затримати”, – пояснив Шамбазов.

Співробітники “поліції” спустилися до вулиці Тургенєва та почали затримувати тих, хто вирішив залишити територію, що прилягає до “суду”.

“За якийсь час набрав Тавров і попросив підійти. Ми запропонували Амару Тофіковичу пройти до службового автотранспорту для встановлення особи. Оскільки я підійшов і там був діалог, Тавров вимагав від нього назватись і показати документи. Він відмовлявся показувати документи. На вимогу пройти він не відреагував, після чого співробітники Росгвардії вжили заходів фізичного впливу. Їх відвезли для складання адмінпротоколу”, – додав Шамбазов. Факт застосування до неповнолітнього фізичної сили він не заперечував.

Також комісія вислухала співробітницю “підрозділу в справах неповнолітніх відділу поліції №1” так званого “залізничного УМВС Росії в Сімферополі” Лілію Фатєєву. Вона розповіла, що склала на Амара Абдулгазієва одночасно два адміністративні протоколи. Захиснику вона повідомила, що роз’яснила права неповнолітньому.

“Вона роз’яснила мені права, коли вже був підписаний протокол”, – відповів Абдулгазієв. Фатєєва з його коментарем не погодилася: “Законодавство Російської Федерації не передбачає, в якому порядку я це роз’яснюватиму: або під час складання протоколу, або спочатку”.

Повідомляється, що адвокат Рустем Кямільов подав два клопотання. У першому він попросив зажадати виписку з висновком медиків швидкої допомоги, яких викликали 25 січня для Амара Абдулгазієва до відділу “залізничної поліції”. Друге клопотання стосувалось огляду відео, яке зняв Амар під час свого затримання співробітниками поліції Тавровим та Шамбазовим.

Адвокати Рустем Кямільов та Ліля Гемеджи

“Він приходив до будівлі “суду” підтримати своїх співвітчизників на відкрите судове засідання. Згодом, коли він дізнався, що засідання закрите, “поліція” почала розганяти людей, і він почав іти. Фактично його затримали не біля будівлі “суду”, а десь на Мокроусова. На відео є факт затримання та застосування фізичної сили до Амара”, – прокоментував захисник. Водночас він назвав застосування сили незаконним.

“Комісія” задовольнила обидва клопотання та призначила наступне засідання на 15 березня.

Нагадаємо, 25 січня 2023 року біля будівлі незаконного “Київського районного суду” в Сімферополі, де обирали запобіжний захід шістьом кримським татарам із Джанкойського району в справі “Хізб ут-Тахрір”, російські силовики затримали десятки людей. Найагресивнішим було затримання Амара Абдулгазієва. До нього співробітники застосували грубу силу та викрутили руки. На Абдулгазієва оформили два адміністративні протоколи за статтями 20.2.2 та 19.3 КпАП РФ і за кілька годин відпустили додому.

Як відомо, свобода мирних зібрань не передбачає отримання згоди на проведення заходів. Владу потрібно інформувати про плани мирного зібрання, щоб та забезпечила правопорядок під час акції. Це її обов’язок.
 
З початку тимчасової окупації Росія незаконно вимагає від ініціаторів мирних зібрань узгоджувати заходи. Представники “адміністрацій” на півострові зазвичай відмовляють у проведенні акцій, що можуть містити критику де-факто влади.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter