У селі на Херсонщині окупанти вбили цивільного, якого звинувачували в коригуванні вогню

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

7 квітня у селі Біляївка Бериславського району Херсонської області росіяни вбили 43-річного Володимира Борисенка. Окупанти звинувачували його в коригуванні вогню, а також, імовірно, сплутали з односельцем – майже повним тезкою, що брав участь в АТО. 

Про це ZMINA повідомила тітка вбитого Марія, а також місцеві, які займались його похованням.  

Могила вбитого / Фото: Сергій Кочмарський

За словами Марії, про вбивство племінника їй з сестрою розповів сільський голова Олександр Вансович. Тіло Володимира окупанти залишили у порожній хаті на околиці. 

“Пішли ми з сестрою туди, на тачці його викотили. Потім пішли в школу [там розміщувались російські військові] запитали, чи можна забрати й поховати. Там командир нас запитує: “А хто його вбив?”. Сестра мені перед цим сказала, не говорити, що вони, бо можуть застрелити. Ми відповіли, що не знаємо. Дощок попросили, щоб труну зробити. Не дали, то ми під обстрілами робили її зі старих дверей”. 

Окупанти наказали родичам говорити односельцям, що Володимир помер через влучання уламків. На тілі племінника Марія побачила одну рвану рану – праворуч під пахвою. Ексгумації для проведення експертизи наразі не відбулось. 

Марія припускає, що Володимира могли вбити через закиди до нього у коригуванні вогню. Жінка пригадує, як російські військові кричали до сільського старости:

“Ти нам виясни, до кого він [Володимир] дзвонив, бо як він проїде повз школу, то нас криють. Старосту водили під прицілом автомата по селу”.  

Місцевий мешканець Сергій, який допомагав поховати чоловіка, говорить, що той їздив на велосипеді через школу, “а там не можна було їздити”. 

Інший місцевий, учасник АТО і майже повний тезка вбитого, вважає, що Володимира могли “сплутати” з ним. Чоловіка забирали до приміщення школи, де три години допитували про те, чи брав він участь в АТО, та били. Він заперечував, що є атовцем, а документи перед тим спалив. Після допиту чоловіка вивели на вулицю, де стріляли йому над головою, а згодом відпустили:

“Сказав один, щоб я о 18:00 прийшов і розповідав про місцевих – де, хто, кого здає. Я не пішов, бо о цій порі починалась комендантська година. Та пішли вони в ***, думаю. Отак мене пронесло, більше мене не шукали”. 

У будівлі Біляївського навчально-виховного комплексу, де розташовувались російські військові, також утримували та катували щонайменше трьох місцевих мешканців та жителів навколишніх сіл.

Місце незаконного утримання цивільних у Біляївці / Фото: Сергій Кочмарський

Біляївець Сергій провів у катівні росіян півтора місяця. Чоловіка забрали, оскільки під час обшуку знайшли в нього подяки за проходження “військових навчань”: 

“Одна подяка з Олешок, а друга – з Новоолександрівки. Запитували, чому це я був в Олешках, казали, що якщо у мене є подяки, значить, я хороший служивий. Казав, що я не служив, що за станом здоров’я майже не бачу”. 

Сергію натягнули на очі шапку, замотали руки скотчем: 

“Їх було двоє, в балаклавах. Привели до школи, у коридорі на коліна поставили, почали бити по нирках кулаками, берцями, плоскогубцями затискали хазяйство, пальці. Допитували. Потім завели в кімнату, я був 9-м, згодом ще кількох людей привели”. 

11 чоловіків утримували в невеликій кімнаті без вікон на другому поверсі школи. Людей годували раз на добу, раз на добу також давали 5 літрів води на всіх. В приміщенні постійно було темно та холодно, в туалет ходили у відро, спали на дерев’яних нарах, підстелених картоном, розповідає Сергій.  

Він зазначає, що його допитували тільки у перший день, а також у два останні незаконного утримання. Вже без фізичного насильства. У середині червня всіх чоловіків з катівні зі зв’язаними руками та зав’язаними очима посадили в машину та вивезли у степ. Звідти вони дісталися домівок. 

За фактом виявлення катівні в Біляївці розпочате кримінальне провадження, яке веде СБУ. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних в ході російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

 Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter