У Краматорську вшанували пам’ять загиблих два роки тому через російський удар по вокзалу

Дата: 08 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

На другі роковини російського ракетного удару по залізничному вокзалу Краматорська на місці атаки вшанували пам’ять 61 загиблої людини. 

Про це розповіли в Донецькій ОВА. 

Російська ракета, яка поцілила у вокзал у Краматорську. Фото: В’ячеслав Запорожець, волонтер благодійного фонду “Лазар”

Вибух на станції, внаслідок якого окрім загиблих ще щонайменше 121 людина отримала поранення, стався через ракету “Точка-У”, що була оснащена касетним боєприпасом. На снаряді, що вбив, зокрема, сімох дітей, росіяни написали білою фарбою “За дітей”

Як нагадують посадовці, удару по вокзалу передували кілька інших російських обстрілів, що фактично заблокували три евакуаційні потяги в Слов’янську та Краматорську. В момент атаки на станції перебували понад 4 тисячі осіб, які чекали на евакуацію.

“Напад був порушенням законів війни й очевидним воєнним злочином. 15 800 смертоносних фрагментів, цілеспрямовано випущених російською армією проти цивільного населення, забрали 61 життя, фізично скалічили сотні людей, психологічно – тисячі”, – додають у Донецькій ОВА. 

Місце на вокзалі в Краматорську, де планують встановити меморіал. Фото: Донецька ОВА

Офіційно Росія назвала атаку “провокацією” та відкидала свою причетність, хоч одразу після обстрілу в соцмережах росіяни переконували, що обстріляли українських військових, але невдовзі почали видаляти ці повідомлення.

Аналітики Centre for Information Resilienceі ще торік встановили, що ракети запустили з південного заходу, від окупованого Шахтарська. 

З’ясувати це вдалося, зокрема, за супутниковими знімками. Річ у тім, що приблизно за годину після трагедії супутник Європейського космічного агентства пролетів над районом, звідки випустили ракети. Там знайшли ділянки з димом від запаленої трави, що є звичайним явищем після пуску ракет. 

Атака на вокзал у Краматорську є однією з найбільших, пов’язаних із загибеллю цивільних.

Нагадаємо, що ZMINA розповідала про заборонені засоби та методи ведення бойових дій, які Росія використовує у війні проти України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter