У Білому домі назвали недоречними ейджистські заяви прокурора про Байдена

Дата: 09 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Адміністрація Білого дому вважає недоречними заяви американських правоохоронців щодо пам’яті та віку президента Джо Байдена. Напередодні прокуратура відмовилась висувати йому обвинувачення у справі щодо неналежного зберігання секретних документів через те, що посадовець взяв їх із собою, лишаючи посаду віцепрезидента. 

Заяву опублікував представник Білого дому Ян Семс

Шафа, у якій знайшли документи, а також тека з написом “Афганістан”. Фото: Мін’юст США

Справа щодо неналежного зберігання секретних документів почалась, коли у листопаді 2022-го юристи Байдена знайшли у шафі в його колишньому кабінеті у Вашингтоні близько десятка секретних документів. 

Серед паперів були, між іншим, дані про війну США в Афганістані, записка Байдена до тодішнього президента країни Барака Обами та зошити з рукописними записами. 

У лютому поточного року спеціальний прокурор США Роберт Хур опублікував доповідь щодо розслідування, в якій йдеться, що Байден “визначив почерк (на документах. – Ред.) як свій, але сказав, що нічого не пам’ятає про те, як тека чи її вміст потрапили до його шафи”. Прокурор додав, що від обвинувачень щодо Байдена відмовились, бо на суді він міг здатись присяжним “співчутливою, доброзичливою, літною людиною з поганою пам’яттю”

“Було б важко переконати присяжних, що вони повинні засудити його”, – вважає Хур. 

У Білому домі, коментуючи заяви прокурора, наголосили, що у доповіді той використав “вкрай упереджені формулювання, щоб описати звичайне серед свідків явище: відсутність спогадів про події багаторічної давності”. 

Нагадаємо, що кожна друга людина у світі має упередження щодо віку. Ейджизм значною мірою поширений у країнах з низьким і середнім рівнем доходу, а серед негативних наслідків, що може спричинити упереджене ставлення до літніх, – погіршення їх фізичного і психічного здоров’я, соціальна ізоляція і самотність, фінансова незахищеність, зниження якості життя і передчасна смерть.  

До початку повномасштабного російського вторгнення дві третини українців вважали, що існує вік, коли, наприклад, “вже пізно” змінити фах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter