У Берліні невідомий познущався з меморіалу ЛГБТ-жертвам нацистського режиму

Дата: 15 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У суботу, 12 серпня, невідомий розклеїв гомофобні листівки на берлінському меморіалі ЛГБТ-жертвам нацистського режиму та намагався його підпалити. Зловмисника шукають правоохоронці.

Про це повідомляє видання “The Local Germany”.

Фото: Getty Images

Так, невідомий чоловік кинув запалений предмет у бік пам’ятника, але той не зайнявся. Також він прикріпив до меморіалу, на якому зображений поцілунок двох чоловіків, аркуші з цитатою з Біблії про гомосексуальність та смертну кару.

Це помітив охоронець, який і викликав поліцію. Проте підозрюваному вдалося втекти. У зв’язку з актом вандалізму правоохоронці Берліна відкрили кримінальне провадження. 

Памʼятник ЛГБТ-жертвам нацизму створили у 2008 році в парку Тіргартен у центрі Берліна. Він присвячений пам’яті від 5 до 15 тисяч ЛГБТ-людей, закатованих у концтаборах разом з євреями, ромами та іншими жертвами нацистського режиму.

Крім того, цього ж дня невідомий підпалив коробку з книгами про нацизм, яка була складовою “Платформи 17” – меморіалу в Берліні, присвяченого євреям, депортованим нацистами до концтаборів.

З 1941 року, з “Платформи 17”, нацисти депортували 50 тисяч німецьких євреїв до нацистських концентраційних таборів і таборів смерті в Ризі, Варшаві, Аушвіці та Терезієнштадті.

Організація LSVD, яка займається захистом прав ЛГБТ-людей, відреагувала на ці інциденти та заявила, що вона “шокована розпалюванням ненависті”. 

Нагадаємо, що нацисти розширили статтю 175 німецького кримінального кодексу, запроваджену в 1872 році, криміналізуючи поцілунки, дотики й навіть погляди між людьми однієї статі, що призвело до звинувачень проти десятків тисяч людей.

Понад половину осіб, яких притягнули до відповідальності за гомосексуальність, засудили. Багато з них отримали тривалі терміни ув’язнення або мали виконувати примусові роботи. Деяких ЛГБТ-людей стерилізували або доводили до самогубства. Ті, кого відправляли до концтаборів, опинялися в самому низу ієрархії та були змушені носити рожевий трикутник, що позначав їхні “злочини”.

Хоча закон прямо не поширювався на жінок, вони також стикалися з переслідуванням за “асоціальну поведінку”, що спричинило аналогічну долю в період нацизму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter