Три країни бойкотують вручення Нобелівок через лауреата, який виправдовував геноцид Мілошевича

Дата: 10 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Туреччина, Албанія та Косово бойкотували церемонію вручення Нобелівських премій сьогодні 10 грудня. Так країни висловлюють протест проти нагородження цього року премією з літератури Петера Гандке, письменника, який підтримував великосербську політику Слободана Мілошевича щодо війни в колишній Югославії в 90-ті роки.  

Про це повідомляє “Радіо Свобода”

Напис на плакаті: “Заперечує геноцид”

У 1996 році письменник Петер Гандке опублікував свої нотатки “Справедливість для Сербії”. Його розкритикували за “применшення” в тексті воєнних злочинів, скоєних сербськими військовими. 

Крім того, Гандке виступив з промовою на похороні Мілошевича, якого Гаазький трибунал звинувачував у геноциді, зокрема вбивстві кількох тисяч мешканців Сребрениці, порушеннях законів війни та злочинах проти людства.  

Відомо, що в Стокгольмі, де відбудеться церемонія нагородження, заплановані щонайменше дві демонстрації проти Гандке. 

Посол Туреччини у Швеції Хаккі Емре Юнт заявив, що турецький мовник “Хюрріет” не відвідає церемонії, а урядовці країни закликали Шведську академію змінити рішення щодо присудження премії Гандке.

Про доручення послу у Швеції бойкотувати захід повідомив і міністр закордонних справ Косова Бегджет Паколлі. Він зауважив, що “письменник, який підтримував Мілошевича і його геноцид у Боснії та Косові, не заслуговує на Нобелівську премію”.

До аналогічного кроку вдався й виконувач обов’язків міністра закордонних справ Албанії Гент Какай. У твітері він написав, що “виправдання жорстокості війни під час розпаду Югославії не має бути винагородженим”. 

Раніше стало відомо, що щонайменше два експерти Нобелівського комітету з літератури залишили організацію – Крістофер Леандер і Гун-Брітт Сундстрем. У коментарі одному зі шведських видань Сундстрем пояснила свою відставку присудженням премії Гандке. За її словами, у самій Шведській академії та поза нею таке рішення вважають “поглядом на літературу як на щось, що стоїть вище за політику”. А це, каже Сундстрем, “не її ідеологія”.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter