Свідок у справі Ленура Іслямова надав суперечливі свідчення в “суді” – адвокат

Дата: 14 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У незаконному “Верховному суді Криму” відбулося чергове засідання в кримінальній справі проти Ленура Іслямова, якого російські слідчі обвинувачують у “створенні незаконного збройного формування ім. Номана Челебіджихана, диверсії і закликах до порушення територіальної цілісності Росії”.

Про це інформує видання “Кримський процес“. 

Ленур Іслямов

Засідання відбулось у закритому режимі. За інформацією адвоката Едема Семедляєва, у “суді” допитали одного свідка від сторони обвинувачення, який нібито служив у батальйоні ім. Номана Челебіджихана і був охоронцем Ленура Іслямова. 

Свідок переважно вказував, що не пам’ятає тих обставин, які цікавили суд. Водночас він повідомив, що метою батальйону Іслямова були дії з повернення території Криму до складу України.

Захист Ленура Іслямова звернув увагу на суперечності, які були виявлені під час допиту. Так, у свідченнях “суду” свідок повідомив, що в батальйоні в нього була зброя, однак у протоколі допиту, який вів слідчий, він стверджував, що зброї в нього не було.

Окрім цього, суперечливими виявилися свідчення про його особу. У суді свідок заявив, що раніше не судимий, однак у матеріалах справи зазначено, що в нього є судимість. 

Наступне засідання заплановано на 26 жовтня.

Нагадаємо, російська ФСБ порушила кримінальну справу стосовно Ленура Іслямова 22 жовтня 2015 року та оголосила його у федеральний розшук. Водночас російські силовики не уточнювали, за якими статтями її порушено.

12 травня “Верховний суд Криму” почав розглядати кримінальну справу проти Ленура Іслямова. Згідно з відомостями із сайту суду, його обвинувачують в організації незаконного збройного формування, вчиненні диверсійних дій, а також за шістьма епізодами ст. 280.1 КК РФ (“Публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ”).

Як відомо, за період окупації Криму російські силовики порушили вже не менш ніж 11 справ за участь у незаконному збройному формуванні, а щонайменше в семи випадках причиною переслідувань стала нібито участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

В Україні з 2016 року триває обговорення створення кримськотатарського батальйону в складі структури правоохоронних органів України. Наразі батальйон не входить до системи Міністерства внутрішніх справ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter