Суддю Шереметьєву, яка судила Романа Ратушного, відправили у почесну відставку з пожиттєвим утриманням

Дата: 15 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя відправила у почесну відставку з пожиттєвим утриманням суддю Солом’янського районного суду Людмилу Шереметьєву, яка має три негативні висновки Громадської ради доброчесності. Суддя мала проходити кваліфікаційне оцінювання, після якого могла бути звільнена через сумнівні моменти у своїй кар’єрі.

Про це повідомила керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA, членкиня Громадської ради доброчесності Людмила Янкіна.

Суддя Людмила Шереметьєва. Джерело: sud.ua

Через відставку суддя уникнула проходження кваліфікаційного оцінювання. Вона є у списку суддів, які мають довести свою доброчесність та знання, щоб залишитися на посаді. У разі, якби Шереметьєва не пішла у відставку, Вища кваліфікаційна комісія суддів могла б рекомендувати її звільнити, бо суддя має багато сумнівних моментів у своїй професійній кар’єрі.

Громадська рада доброчесності, опираючись на свій висновок, вважає, що Шереметьєва не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики.

Зазначимо, суддя відома тим, що своїм рішенням змусила громадського активіста та захисника України Романа Ратушного спростувати майже всю інформацію, яку він публікував у своїх соціальних мережах про політика Геннадія Корбана, який хотів забудувати Протасів Яр. Також активіста зобов’язали відшкодувати 100 тисяч гривень Корбану за юридичну допомогу.

Зрештою, у березні 2023 року в апеляції рішення Шереметьєвої скасували. Замість Романа Ратушного в суді виступали його батьки, бо Роман загинув, захищаючи Україну в лавах ЗСУ. 

Також, зокрема, через Шереметьєву тодішньому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову не вдалося обрати запобіжний захід. Внаслідок його дій Україна могла зазнати збитків на 2 мільярди гривень. Насірова підозрювали у зловживанні владою під час особистого підписання рішень про розстрочення податкових боргів підприємствам наближеним до депутата Олександра Онищенка.

Насірову мали обирати запобіжний захід у неділю, коли не було ще одного чергового судді, щоб розглянути це питання. Назначити такого суддю мала Шереметьєва, але вона відмовилась це робити, бо у неї та інших суддів був вихідний. 

Крім того, Шереметьєва потрапила у скандал під час виборів народних депутатів у 2012 році. Тоді вона постановила ухвалу, яка забороняла проводити агітацію політичній партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Через цю ухвалу на інформаційний намет партії напали.

Також “Слідство. інфо” вбачає чимало неточностей у майнових деклараціях та деклараціях родинних зв’язків судді: то вона не вказала, що має 33% квартири у Києві, то не вказала вартість авто, то “забула” про родичів, які займаються адвокатською діяльністю.

Попри це, відповідно до рішення ВРП, суддя буде пожиттєво отримувати виплати з державного бюджету України. 

Нагадаємо, раніше суддя Павло Вовк не зміг підтвердити здатності здійснювати правосуддя в Касаційному адміністративному суді в складі Верховного Суду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter