Суддя Верховного Суду отримав догану та тимчасово втратив доплати через затягування розгляду справи Гонгадзе

Дата: 05 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Голубицький отримав догану через затягування розгляду справи вбивства засновника “Української правди” Георгія Гонгадзе. Суддю позбавлять доплат на три місяці. 

Про це повідомили у Вищій раді правосуддя. 

Будівля Верховного Суду. Фото: Вікіпедія

Поскаржилась на дії судді Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Омбудсман наголошувала, що суддя не виконує обов’язку щодо своєчасного розгляду справи. Наприкінці минулого року Комітет міністрів Ради Європи закликав українську владу якнайшвидше завершити розгляд справи, що триває вже четвертий рік, адже закон передбачає дотримання розумних строків.

Вища рада правосуддя погодилась, що у справі журналіста цього принципу не дотримались.

До Голубицького справа потрапила 2018 року, проте з того часу засідання призначались загалом 21 раз. Як пояснюють журналісти “Української правди”, протягом 2018–2021 років у суду виникали проблеми з вивченням деяких матеріалів через гриф “Таємно”. Крім того, адвокати другого потерпілого у справі Олексія Подольського та засудженого Олексія Пукача неодноразово подавали клопотання про ознайомлення з матеріалами, доповнювали свої скарги на вирок, скаржились на дії суду і заявляли йому відвід.

Подавав Пукач і прохання про звільнення з-під варти і навіть відмовлявся від скарг своїх адвокатів.

Серед інших причин відкладення розгляду у Верховному Суді також називали “порушення учасниками порядку”, перешкоджання зі сторони потерпілого Подольського, його неповага до суду і невиконання розпоряджень головуючого, карантинні обмеження. Один із представників Подольського нардеп Олександр Дубінський кілька разів також просив відкласти засідання через те, що вони збігались із засіданнями парламенту.

Фото: promin.cv.ua

У підсумку суд пішов до нарадчої кімнати 17 червня 2021 року, а проголосив своє остаточне рішення 2 липня. Таким чином, справу розглядали більше ніж три роки після визначення складу колегії. Загалом же матеріали знаходились у Верховному Суді більше 5 років. У ВРП звернули увагу, що процес затягували, зокрема адвокати Пукача, однак суддя Голубицький цьому не перешкодив. 

Члени Вищої ради правосуддя врахували, що Голубицький має позитивну характеристику та не мав раніше дисциплінарних стягнень. Тому його вирішили притягнути до дисциплінарної відповідальності, винести сувору догану та позбавити доплат на три місяці. Посадовий оклад судді ВС становить приблизно 197 тисяч гривень. Голубицький отримав у лютому 221,7 тисячі, у березні – 115 тисяч, у квітні – 164,4 тисячі, у травні – 221,7 тисячі, у червні – 886,5 тисячі. 

Нагадаємо, що Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року, а за декілька місяців у Таращанському лісі, за 70 км від Києва, знайшли обезголовлене тіло, в якому друзі й родичі впізнали журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердила, що це тіло Гонгадзе.

У лютому 2001 року Генпрокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею “Умисне вбивство”, а через вісім років Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова – та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

У квітні 2014 року Генпрокуратура розпочала перегляд справи про вбивство Георгія Гонгадзе і перевірку причетності до нього тодішнього президента Леоніда Кучми. Через рік прокуратура поновила досудове розслідування за фактом організації умисного вбивства журналіста за попередньою змовою групою осіб, а також за фактом перевищення влади й службових повноважень з боку людей, які посідали особливо відповідальне становище, що спричинило тяжкі наслідки.

За 29 років незалежності в Україні загинули понад 70 журналістів. Значна частина з них була вбита. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter