Суд закрив справу проти одного з нападників на неповнолітнього після Харківпрайду у 2019 році

Дата: 14 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Суд у Харкові закрив справу проти Віктора Масальського – єдиного встановленого учасника побиття неповнолітнього після місцевого Маршу рівності. Про закриття клопотав сам обвинувачуваний, який заявив, що “його життя повністю змінилося під час проходження служби в Збройних силах і він негативно ставиться до своїх дій”. 

Про це пишуть “Ґрати”. 

 

Масальського – 20-річного учасника партії “Національний корпус” – звинуватили в масовому хуліганстві у 2019 році. Тоді в місті відбувався перший Марш рівності. Після нього група праворадикалів влаштувала “сафарі”: вони вишукували містом людей, яких ідентифікували як учасників та учасниць ходи.

Так, вони напали на неповнолітнього хлопця, який разом з подругою гуляв у парку неподалік: він мав пофарбоване волосся, а дівчина була одягнена у футболку із зображенням обкладинки альбому Pink Floyd з веселкою. 

Побиття підлітка припинилося, коли на допомогу йому прийшов фотограф Reuters Гліб Гаранич. Жодна з праворадикальних організацій, які протестували проти Харківпрайду, не взяла на себе відповідальності за цей напад. 

За два роки Дзержинський районний суд Харкова так і не перейшов до слухань по суті через часту неявку учасників процесу. А під час чергового засідання 10 грудня обвинувачений попросив суд закрити його справу на підставі 48-ї статті Кримінального кодексу. Її застосовують, коли обвинувачений або злочин перестали бути суспільно небезпечними. 

До свого клопотання Масальський доклав фото з президентом Зеленським та дві медалі – за бойові заслуги та участь у параді до Дня Незалежності України. Суддя також зачитував його характеристику, надану з місця проходження служби. 

У клопотанні обвинувачений просив врахувати, що він вже давно не спілкується з особами, які разом з ним “були присутні” під час Маршу рівності.  

Масальський також написав, що він “вживав заходів для примирення” з потерпілим і його матір’ю та пропонував їм гроші, щоб компенсувати моральну шкоду. Однак мати потерпілого зауважила, що обвинувачуваний не намагався зв’язатися з нею та її сином.

Водночас ні вона, ні потерпілий не заперечували проти закриття справи, бо “втомилися від суду”. Позову щодо компенсації збитків вони не заявляли. 

Під час засідання прокурорка запропонувала Масальському вибачитися перед потерпілим, на що обвинувачуваний зреагував, лише коли пропозицію повторив суддя Денис Цвірюк. 

“Шановні потерпілі, хотів вибачитись. Потрапив за своєю юністю в неприємну організацію, потрапив під їхній вплив. Не судіть суворо: я вже змінився. Мені вже не цікаві ті події. Чесно… Більше нічого сказати”, – сказав Масальський. Журналістка “Ґрат” зазначила, що в очі потерпілому та його матері він водночас не дивився. 

Суддя задовольнив клопотання Масальського, а прокурорка просила мати потерпілого “не ображатися на обвинувачуваного”. 

Останній, написала журналістка “Ґрат”, після суду сказав, що судимість могла завадити йому влаштуватися на роботу в поліцію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter