“Стріляли з автомата біля вуха, знущалися”: харківські медики потрапили у полон до російських військових, коли везли гуманітарну допомогу

Дата: 31 Березня 2023
A+ A- Підписатися

В березні 2022 року екіпаж харківської швидкої на добу потрапив у полон до російських військових. Фельдшер Артем Бурда і водій Артем Кашкаров їхали у складі гуманітарної колони до на той момент окупованого Вовчанська. Медиків разом з водіями інших автівок у складі колони взяли у полон. Російські військові допитували та катували людей, які везли гуманітарну допомогу на окуповану територію. 

Історію про екіпаж харківської швидкої розповіло “Суспільне Харків”.

Фельдшер Артем Бурда (зліва) та водій Артем Кашкаров (справа). Фото: “Суспільне Харків”

20 березня 2022 року з Харкова до окупованого Вовчанська вирушила гуманітарна колона, яка складалася з чотирьох цивільних автівок і машини швидкої, де були Артем Кашкаров та Артем Бурда. Близько 14-ї години колона під’їхала до блокпоста російських військових у Кутузівці. 

Повиганяли нас з машин з піднятими руками. Оглядали нас, позабирали телефони, познімали GPS. Посадили в іншу машину і повезли в невідоме місце. Далі перевіряли, роздягали, позабирали все з кишень остаточно”, – розповів Артем Бурда.

Росіяни не повірили, що з української сторони може дійсно їхати гуманітарна допомога для жителів окупованого Вовчанська. Екіпаж швидкої та водіїв інших автівок почали допитувати та звинувачувати у диверсійній діяльності.

Сиділи в погребі добу. Стріляли з автомата біля вуха, били руками, ногами. Їх не зупинило, що ми медики. Нічого нам не пояснювали. Ми лише думали, як би живими залишитися, – пригадує Бурда.

Водій Артем Кашаров додав, що російські військові “знущалися трошки та били”.

Зранку наступного дня фельдшер Артем Бурда разом з конвоєм російських військових надавав медичну допомогу місцевим жителям села. В основному це були люди з тиском, одна людина була з пневмонією.

Після обіду росіяни відпустили медиків та водіїв. Повернули тільки паспорти. Машини та усі особисті речі забрали.

“Нас запхали до якоїсь автівки, викинули на трасі, показали, де Харків, і сказали: “Руки догори підніміть і йдіть”. Ми вийшли, й почався обстріл по нас. Ми йшли, поряд вибухали снаряди, але вирішили, що йдемо. Пережили таку добу, що вже нічого не страшно”, — розповів водій Артем Кашкаров.

До українського блокпоста довелося йти 6–7 кілометрів. Коли дійшли до блокпоста українських військових, там їх впізнали та відвезли до Харкова.

27 травня 2022 року указом Президента України Артему Бурді та Артему Кашкарову були надані почесні звання “Заслужений працівник охорони здоров’я України”.

Читайте також: “Є ж різниця, чи ти зараз помреш, чи завтра”: історія 70-річного відеоблогера, який провів 100 днів у російській катівні в Балаклії


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter