Річниця повномасштабного вторгнення РФ. Як підтримували Україну в різних країнах світу

Дата: 26 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У сотнях міст світу відбулися масові мітинги з вимогою до Росії припинити війну, яку вона розпочала 24 лютого минулого року. Люди виходили під російські посольства, а визначні пам’ятки світу у різних країнах підсвічували синьо-жовтими кольорами українського прапора на знак солідарності. Також у європейських столицях з’явилися підбиті російські танки.

Про це повідомляє “Голос Америки”.

Блакитно-жовтими кольорами підсвітили Ейфелеву вежу у Парижі.

Ейфелева вежа освітлена синьо-жовтими кольорами України у Парижі. Фото: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Кольорами українського прапора підсвітили також будівлі Комісії ЄС, Європейської Ради та Європейського парламенту у Брюсселі в Бельгії. Так само відзначила роковини війни й Австралія.

Сіднейська опера освітлена кольорами українського прапора. Фото: REUTERS/Jaimi Joy

Перед посольством Росії в Берліні, як інформує Der Spiegel — понівечений танк і знищені санітарні машини.

Також у Берліні перед посольством Росії відбулася акція протесту проти війни в Україні.

 

Інший знищений українськими військовими російський танк з’явився і біля посольства Росії у латвійській Ризі. У центрі міста “Громадянський альянс Латвії” та інші активісти організували акцію біля монумента Свободи. На плакатах надписи: “Путіна геть”, “Трибунал для російських воєнних злочинців”, “Слава Україні!”, “365 днів незламності” тощо.

У Лондоні на Трафальгарській площі люди зібралися на мітинг, організований посольством України та США напередодні річниці повномасштабного вторгнення.

Люди на мітингу на Трафальгарській площі, Лондон, 23 лютого 2023 р. Фото: АР

Також вранці 23 лютого група активістів розфарбувала у синьо-жовті кольори вулицю в Лондоні біля посольства РФ. Група Led By Donkeys створила прапор України площею 500 квадратних метрів, розливши 170 літрів жовтої фарби і стільки ж синьої, а водії, які проїжджали повз, розмазали фарбу по дорозі.

У Польщі масові заходи на підтримку України відбулися одразу у кількох містах – Варшаві, Кракові, Гданську, Вроцлаві, Познані, Щецині.

У столиці Чехії Празі активістки із “закривавленими руками” висловлювали протест компаніям, які не вийшли з російського ринку та продають товари російській армії.

Акція протесту з нагоди річниці російського вторгнення в Україну в Празі. Фото: REUTERS/David W Cerny

Українці в Лівані під час мітингу в Бейруті тримали плакати з написами “Будьте міцно з Україною” та “Ні тероризму”.

Десятки південнокорейців і українських емігрантів зібралися біля посольства Росії в Сеулі. Вони тримали свічки та транспаранти з вимогою негайно вивести російські війська з території України,  інформує АР.

У Токіо також відбувся мирний мітинг, а біля українського консульства на Балі (Індонезія) люди поклали квіти на знак пам’яті загиблим у війні.

Багатотисячний мітинг на підтримку Україні зібрався у Тбілісі.

Сотні людей зібралися у бельгійському Брюсселі. У Фінляндії люди поставили свічки пам’яті жертвам війни на сходах Гельсінського собору. Українці, які живуть у Бразилії, протестували біля російського консульства в Сан-Паулу.

Тим часом у Сербії, уряд якої відмовився приєднатися до санкцій Заходу, спрямованих проти Росії за її вторгнення в Україну, поліція протидіяла групі антивоєнних активістів, які намагалися дістатися до російського посольства у Белграді.

Мітинг на підтримку України в Белграді. Джерело: телеграм-канал Сергія Цаплієнка

Активісти хотіли передати вимогу щодо притягнення до суду президента Росії Володимира Путіна за геноцид в Україні. Вони залишили на тротуарі біля посольства торт, покритий червоною глазур’ю, що символізує кров, із черепом на вершині.

У Вашингтоні відбулося віче зі свічками біля воріт російського посольства, щоб, як інформують організатори, “віддати шану загиблим у жорстокій загарбницькій війні Росії, висловити солідарність з українцями, протистояти відповідальним за цю війну та співробітникам російського посольства, які представляють цих злочинців”.

Великий мітинг також відбувся й у Нью-Йорку.

Мітинг у Нью-Йорку. Фото: REUTERS/Irynka Hromotska
У Стамбулі також провели акцію проти російської агресії, а в Анкарі біля будівлі посольства України відкрили виставку світлин “Рік незламності”. Також в Анкарі відбулася спільна молитва християн та мусульман за тими, хто загинув, захищаючи Україну, та тими, хто втратив життя внаслідок землетрусів 6 лютого на південному сході Туреччини.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter