Письменника Володимира Вакуленка посмертно нагородили премією Prix Voltaire Special Award 2023

Дата: 25 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Вбитий росіянами під час окупації Харківщини український письменник Володимир Вакуленко посмертно став лауреатом премії Prix Voltaire Special Award 2023 від Міжнародної асоціації видавців. Церемонія нагородження відбулася у Ліллехаммері в Норвегії.  

Про це повідомила на своєму сайті Міжнародна асоціація видавців.

Володимир Вакуленко є символом жахливої культурної руйнації, здійсненої російською армією в Україні. Пам’ятаймо про нього і шануймо історії та вірші, які він залишив нам перед тим, як його передчасно забрали”, – сказала голова комітету Міжнародної асоціації видавців Крістен Ейнарсон.

Нагороду від імені Володимира приймала українська письменниця та дослідниця воєнних злочинів Вікторія Амеліна. Під час свого виступу вона сказала, що присвячує її всім замордованим та вбитим письменникам. Також Вікторія прочитала уривок з його щоденника, який був перекладений Дейзі Гіббонс.

Ця нагорода є унікальною та значущою для нас, тому що жоден із сотень інших українських письменників, які були вбиті, як Вакуленко, протягом нашої історії, ніколи не отримували такої міжнародної нагороди. Я впевнена, що Володимир Вакуленко хотів би присвятити цю нагороду і їм також”, – сказала Вікторія Амеліна.

Вона пообіцяла привезти нагороду до України та віддати її батькам письменника.

Крім Вакуленка, премію також отримав іракський засновник видавництва “Дари Месопотамії” Мазен Латіф Алі, який вважається зниклим безвісти. У 2020 році він був викрадений невідомими, які погрожували йому пістолетом. Нагороду від його імені отримував його син, який сказав, що хоче вшанувати пам’ять батька, оскільки сім’ю позбавили можливості відвідувати його могилу:

На жаль, його голос замовк. Його гріх був у тому, що він мав пристрасть до свободи думки. Він прагнув через своє видавництво представити читачам все, що пов’язане з культурними основами Іраку”.

Мазен Латіф Алі опублікував безліч книг, деякі з яких присвячені єврейським громадам та відомим особам Іраку.

Наприкінці церемонії віцепрезидент Міжнародної асоціації видавців Гванца Джобава наголосив, що замовчування культурного самовираження є одним з інструментів репресивних режимів:

Ми повинні протистояти їхньому залякуванню і вшановувати наших відважних авторів та видавців, які допомагають нам відчути та зрозуміти розмаїття наших культур. Мазен Латіф Алі та Володимир Вакуленко – герої”.

Нагадаємо, що 49-річний Володимир Вакуленко родом з села Капитолівка поблизу Ізюма. Писав у жанрах поезії та прози, займався перекладами. Входив у ізюмське літоб’єднання “Крем’янець”. Свого часу був головним редактором газети “Криниця” для дітей і підлітків та журналу перекладів DzeRkaLo. 

Також він займався волонтерством, про що розповідав на власній сторінці у фейсбуку. 

За словами рідних, росіяни викрали поета в селі Капитолівка у березні 2022-го. Спочатку рідні та знайомі думали, що його забрали разом із сином, який має інвалідність і потребує постійної допомоги. Саме тому чоловік майже ніколи не розлучався із хлопцем. Проте згодом стало відомо, що син перебуває у батьків Володимира.  

Мати письменника дізналася, де живуть викрадачі, й ходила до росіян з проханням відпустити сина. Пізніше до неї надходила інформація, що його нібито вивезли з України.

9 квітня ексдружина письменника отримала підтвердження, що Вакуленка викрали за доносом або російські військові, або представники окупаційної влади.

Після деокупації Ізюма в місті виявили масове поховання. Станом на початок вересня в ньому знайшли понад чотириста вбитих українців. Поховання проводила місцева ритуальна служба, вона ж вела журнал із даними про небіжчиків. 28 листопада в Ізюмі в одному з поховань знайшли та ідентифікували тіло Володимира. Пізніше експертиза виявила, що письменник був убитий двома пострілами з пістолета Макарова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter