Провайдери в Криму повністю блокують 14 сайтів та дві соціальні мережі – моніторинг

Дата: 05 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Десять кримських провайдерів повністю блокують 14 українських інформаційних сайтів і дві соціальні мережі.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група. 

Експерти організації проводили моніторинг у дев’яти кримських населених пунктах: “БелНет” (Білогірськ), SevStar (Севастополь), КСТ (Сімферополь), “Мрія” (Сімферополь), “Боспортелеком” (Керч), “ЯлтаНет” (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), “Сиваш-нет” (Красноперекопськ), Orange-net (Бахчисарай), “Джанкой онлайн” (Джанкой).

Виявилось, що ці провайдери не дають доступу до сайтів “Цензор.нет”, “След.нет”, UAinfo, “5-й канал”, “Фокус”, “Главное”, “Депо”, “Українська правда”, “РБК”, “Укрінформ”, “Лівий берег”, “Главком”, “Дзеркало тижня”, “Стрічка”, а також соціальних мереж “Лінкедін” і “Телеграм” та сайтів Меджлісу кримськотатарського народу, “Свідків Єгови” і “Хізб ут-Тахрір”.

Також у дев’яти з 10 провайдерів заблоковано сайт 112-го каналу, а у трьох недоступний сайт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. У користувачів сімферопольського провайдера “Мрія” є проблеми з доступом ще до 18 українських інформаційних ресурсів, які доступні у всіх інших перевірених провайдерів.

“Порівнюючи з попереднім моніторингом КПГ, який проводився в березні 2019 року, ситуація з доступом до сайтів істотно змінилася. Два українських сайти, які були раніше заблоковані у всіх провайдерів, після зміни доменного імені стали доступні за новими адресами. Сайти “Лівий берег” і “Главное” раніше блокувала тільки частина провайдерів, тепер вони недоступні у всіх 10. Решта сайтів, які раніше блокувалися частково, тепер доступні у всіх провайдерів, крім сімферопольської “Мрії”. В результаті нового моніторингу було встановлено ще п’ять сайтів, доступ до яких блокують усі 10 провайдерів. Це інформаційні українські сайти “Дзеркало тижня”, “Стрічка”, а також сайти Меджлісу кримськотатарського народу, “Свідків Єгови” і “Хізб ут-Тахрір”. Доступ до цих сайтів не досліджувався в попередніх моніторингах”, – зазначають експерти. 

У Кримській правозахисній групі додають, що всього кілька сайтів провайдери блокують з посиланням на вимоги Роскомнагляду. Всі інші ресурси не занесено до спеціального списку, а тому підстав для їхнього блокування немає навіть у законодавстві РФ.

“У підконтрольному Кремлю медіапросторі Криму розпалюється ненависть або формується негативне ставлення до українців, мусульман, кримських татар та інших груп. Ці дії є серйозним обмеженням свободи слова та порушують низку міжнародних норм. Дії російської влади в Криму призводять до знищення плюралізму думок. У такий спосіб кримчан, по суті, позбавляють можливості отримувати інформацію про Україну і проблеми у сфері прав людини, які відбуваються в Криму, тому що підконтрольні Кремлю ЗМІ приховують більшість подібних фактів”, – підсумовують монітори. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter