Правозахисники проти розпорошення функцій уповноваженого зі зниклих безвісти між різними відомствами

Дата: 30 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Громадські організації – учасники коаліції “Україна. П’ята ранку” закликають владу належним чином виконувати закон щодо правового статусу зниклих безвісти за особливих обставин, а також виступили проти перепідпорядкування цього питання від Мінреінтеграції до МВС, Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. 

Відповідну заяву опублікували на сайті Центру прав людини ZMINA. 

Ілюстраційне зображення. Фото: АР

На початку серпня в медіа з’явилась інформація про нібито ліквідацію посади уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Невдовзі уряд спростував це, заявивши, що “функціонал” офісу переходить до інших відомств. 

“Така ідея обговорюється у світлі того, що вказані відомства інституційно краще пристосовані для виконання відповідних функцій… МВС відповідає за ведення реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Також МВС має розшукові можливості. Міноборони має можливості з пошуку тіл загиблих у районах бойових дій. А Координаційний штаб має досвід з повернення як полонених, так і тіл загиблих оборонців”, – пояснювали в Мінреінтеграції. 

Підписанти звернення з такою позицією посадовців не погоджуються. Вони кажуть, що оголошений “міжвідомчий перерозподіл функцій” на практиці призведе до того, що єдиного уповноваженого органу, що координує питання зниклих безвісти, просто не стане. 

“Це навряд чи сприятиме розшуку / пошуку зниклих чи забезпечить кращу комунікацію з їхніми родичами… Розпорошення функцій Уповноваженого… між правоохоронними та мілітарними органами, які, за визначенням (і особливо у воєнний час) не є і не можуть бути відкритими, створює ризик погіршення ситуації із захистом зниклих безвісти та їхніх сімей”, – вважають вони. 

Звертають увагу автори заяви й на те, що перерозподіл функцій може не відповідати нормам профільного закону, ухваленого ще 2018 року та переглянутого вже під час повномасштабного вторгнення. Правозахисники також наполягають, що за понад п’ять років від ухвалення документа система захисту зниклих безвісти за особливих обставин, а також членів їхніх сімей далека від досконалої, тож це слід змінювати. 

Нагадаємо, що родини військовослужбовців та цивільних, які зникли або потрапили в полон, провели до Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень велелюдну акцію в центрі Києва. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter