За останній рік в Естонії кількість працевлаштованих українських біженців збільшилася на 10%

Дата: 27 Липня 2024
A+ A- Підписатися
За останній рік в Естонії працевлаштувалося на 10% більше українських біженців у порівнянні з минулим роком. Державні виплати біженцям за перший квартал 2024 року становили 7 мільйонів євро, при цьому кількість людей, які потребують підтримки, зменшилася.
 
Про це повідомляє видання ERR з посиланням на Департамент соціального страхування (SKA).
 
Джерело: Ken Mürk/ERR

За даними Департаменту поліції та прикордонної охорони (PPA), в Естонії на підставі тимчасового захисту перебуває 33 412 українських біженців. За словами речника PPA Мартіна Райда, станом на 21 липня цього року було подано 3 тисячі клопотань про тимчасовий захист. Однак подання клопотань про тимчасовий захист не є обов’язковим, оскільки всі громадяни України мають право перебувати в Естонії і без подання такої заяви.

Кількість українців працездатного віку становить близько 20 тисяч осіб. За даними за перший квартал цього року, 57% українців працюють, що на 10% більше, ніж торік.

Як і попередні роки, українські біженці найчастіше виконують некваліфіковану роботу (39%). Кваліфіковану роботу виконує 18%, у сфері обслуговування та торгівлі працює 16,8%. Найбільше зайнятих в обробній промисловості (24,8%), а також у сфері адміністративної та допоміжної діяльності (16,4% біженців).

Безробітними зареєстровано близько 3,1 тисячі українців, що становить 6,5% від усіх безробітних в Естонії та 15,5% від числа українців працездатного віку. Загалом рівень зайнятості в Естонії у першому кварталі 2024 року становив 68,4%, рівень безробіття – 7,8%.

У першому кварталі цього року, за даними SKA, держава виплатила українським біженцям сімейну допомогу на суму 7 мільйонів євро, а місцеві органи влади за перше півріччя виплатили допомогу на суму 9 млн євро.

За даними Департаменту статистики, у першому кварталі цього року середня брутто-зарплата громадян України в Естонії становила 1424 євро, тоді як середня зарплата по країні – 1933 євро.

Керівник міграційної групи відділу SKA Лійс Палоотс сказала в інтерв’ю ERR, що не можна робити узагальнень щодо добробуту українців, але відзначається певне зниження числа українських біженців серед одержувачів прожиткової допомоги.

Раніше ZMINA повідомляла, що в Естонії більш як половина працездатних українських біженців вже мають роботу. Майже 30 тисяч українців в країні тимчасовий захист, близько  20 тисяч з них – працездатного віку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter