Понад половину українців не проти звільнення усіх поліціянтів, які нині працюють в окупації

Дата: 23 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Серед опитаних українців щонайменше 55% вважають, що треба звільнити усіх без виключення працівників поліції, які працювали в окупації. 

Такі дані дослідження, проведеного соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення ГО “Школа Політичної Аналітики”. 

Російський поліціянт в окупованому Криму. Фото: Кримська правозахисна група

Ще 14% вважають, що треба звільнити тих, кого залучали до політичних справ, навіть якщо їхні дії не підлягають кримінальній відповідальності, а 28% запропонували б звільнити лише тих, хто має нести особисто кримінальну відповідальність за колабораціонізм. Ще 1% опитаних було важко відповісти на це питання й така ж кількість відповіла, що звільняти не треба нікого.

Як свідчать результати дослідження, щодо рятувальників опитані поблажливіші. Так, усього 5% хотіли б звільнення усіх представників цієї професії, які працюють в окупації, але 63% вважають, що звільнити треба лише тих, хто несе особисто кримінальну відповідальність за колабораціонізм. Також 11% респондентів були б не проти, якби після деокупації рятувальників не звільняли. 

Більшість опитаних – 82 та 80% відповідно – переконані, що треба заборонити працювати на державній службі людям, які працювали в окупаційних місцевих адміністраціях як з 2014-го, так і з 2022 року. 80 та 77% відповідно не проти звільнення керівників середньої ланки місцевих окупаційних адміністрацій, які працюють як з 2014-го, так і з 2022 року. 

Майже порівну розділились думки щодо керівників середньої ланки комунальних підприємств, які працюють в окупації з 2014-го: 32% згоді на їх звільнення, а 35% виступають проти. 

77% вважають, що у процесі встановлення відповідальності потрібно застосовувати індивідуальний підхід до підозрюваних у співпраці з окупантами. 

Соціологи з 10-го до 14 жовтня поточного року опитали дві тисячі людей віком від 18 років в усіх областях, крім окупованих територій, і там, де на момент опитування не було українського мобільного зв’язку. Результати зважили з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. 

Нагадаємо, що більшість українців вважає, що нині важливо допомагати одне одному. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter