Після того, як ведуча “Ради” порівняла Путіна з людьми з аутизмом, Омбудсман звернувся до Нацради

Дата: 27 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відкрив провадження та звернувся до голови Нацради з питань телебачення та радіомовлення через слова ведучої телеканалу “Рада” Ольги Немцевої в ефірі телемарафону про те, що поведінка президента Росії Володимира Путіна нібито “схожа на аутизм”.

Про це повідомила народна депутатка Ірина Геращенко, опублікувавши відповідь Омбудсмана на звернення.

“Нещодавно в ефірі марафону колишня ведуча медведчуківських телеканалів, а нині зірка каналу “Рада” Ольга Немцева образила людей з аутизмом, порівнявши їх з вбивцею Путіним. Радник ОП на це усміхнувся і не зупинив непрофесійний випад ведучої.

Ми з колегами звернулися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця через мову ненависті й ворожнечі в ефірі марафону й знецінення людей з аутизмом”, – розповіла Геращенко.

У відповідь на звернення, Лубінець повідомив, що надіслав голові Національної ради з питань телебачення та радіомовлення прохання здійснити нагляд та контроль за дотриманням телеканалом “Рада”, зокрема в ефірах телемарафону “Єдині новини”, законодавчо передбачених норм та вимог у сфері медіа.

Також Уповноважений відкрив провадження, у рамках якого перевірить викладену інформацію та у разі виявлення порушення вживатиме необхідних заходів.

Раніше ZMINA писала, що після публікації уривка програми в соцмережах, заяву ведучої розкритикували, зокрема й працівники та працівниці сфер правозахисту і медіа. Так, членкиня Комісії з журналістської етики та голова громадської організації “Жінки в медіа” Ліза Кузьменкозазначила, що така поведінка є недопустимою з точки зору журналістської етики й цінностей демократії, які включають повагу до різних людей. 

За словами Кузьменко, подібні висловлювання порушують пункт 15 Кодексу етики українського журналіста і Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики., новий закон про медіа, а також зобовʼязання України в контексті євроінтеграційних процесів. 

Згодом Комісія з журналістської етики закликала телемарафон “Єдині новини”, телеканал “Рада” та ведучу Ольгу Немцеву публічно попросити вибачення за згадку аутизму в ефірі та запровадити відповідні політики недискримінації в контенті. 

КЖЕ нагадала, що розлади аутистичного спектра – це не хвороба, а стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. 

Зрештою Немцева все ж перепросила.

“Марафон триває, розпочинається нова інформаційна година, ну а я хочу сказати, що у розмові з Михайлом Подоляком припустилася помилки. Прошу вибачення, моя ремарка була недоречною”, – зазначила вона у прямому ефірі.

Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що усі люди, у тому числі ті, які страждають на аутизм, мають право на найвищий досяжний рівень фізичного та психічного здоров’я. Але люди з аутизмом часто стикаються зі стигматизацією та дискримінацією, зокрема у сферах медичного обслуговування та освіти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter