“Після ночі обов’язково буде день”: Європарламентарі надіслали бранцям Кремля листи солідарності

Дата: 15 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Депутати Європарламенту написали листи незаконно утримуваним Росією українським політв’язням Осману Аріфмеметову, Ремзі Бекірову, Євгену Каракашеву та Сергію Філатову. 

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила європарламентарка від Чехії Маркета Грегорова

“Світ зараз розв’язує інші проблеми, але ми не маємо забувати, що Російська Федерація все ще окупує Крим і тримає незручних супротивників у в’язницях. Разом з іншими депутатами Європарламенту ми вирішили підписати лист солідарності, який має на меті підтримати політв’язнів морально”, – написала депутатка Європарламенту.

Водночас вона закликала небайдужих писати листи незаконно утримуваним Росією громадянам України чи затриманим під час протестів білорусам. 

“Це звучить як марнотратство, але насправді це багато значить для самих політв’язнів. До прикладу, лауреат премії Сахарова “За свободу думки” Олег Сенцов, повернувшись із в’язниці, публічно заявив, що листи  допомогли йому вижити в тюремних умовах, а охоронці були менш прискіпливі до нього, тому що відчували тиск ззовні”, – додала Маркета Грегорова.

 

А

У своєму зверненні автори пишуть, що їм боляче бачити, як безкарність силовиків у випадках викрадень, арештів і нападів на активістів створила атмосферу повного страху в Криму.

“Ми глибоко стурбовані переслідуванням людей за їхні політичні погляди, релігійні переконання та тим фактом, що число цих ув’язнених уже досягло 118 і може продовжувати зростати. Ми обурені тим, що у XXI столітті багато людей у Криму зазнають середньовічних форм тортур, жорстокого й такого, що принижує гідність, поводження, не можуть вільно висловлювати свою думку і протестувати проти репресій”, – мовиться у зверненні.

Автори звернення засудили дії Російської Федерації, що порушують права людини в Криму та репресії стосовно політичних в’язнів.

“Ми цінуємо мужність усіх вас, мужність, з якою ви несете свою долю. Ми плануємо розповісти про ці переслідування і обговорити це питання на різних заходах з прав людини, що проводяться в Європі. Щоб якомога більше європейців – з Праги, Брюсселя, Страсбурга, Женеви й багатьох інших європейських міст – усвідомили, що за проблемою окупації Криму та порушеннями прав людини стоять реальні людські долі”, – повідомляють автори звернення.

“Ми запевняємо вас, що вживемо всіх можливих заходів, щоб питання звільнення всіх політв’язнів із Криму залишалося актуальним і не зникло з європейського порядку денного. А поки ми просимо терпіння і мужності… Якщо у вас є який-небудь запит, у якому ми можемо вам допомогти, будь ласка, надайте цю інформацію через вашого адвоката або родичів. Ми будемо готові допомогти вам усім, чим зможемо. Бережіть себе і не впадайте у відчай. Пам’ятайте, що після кожної ночі обов’язково настане день, якою б довгою не здавалася ця ніч”, – написали євродепутати.

Маркета Григорова також нагадала адреси політв’язнів, за якими їх незаконно утримують: 

Ремзи Бекиров

Центр прав людини ZMINA, а/c В-261, Київ, 01001і ZMINA передасть листи політв’язням..  

Осман Арифмеметов

Центр прав людини ZMINA, а/c В-261, Київ, 01001.

Евгений Каракашев

ФКУ ИК-1, Россия, 361424, Кабардино-Балкария, Чегемський район, п. Каменка, ул. Д.А. Мизева, 1

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Напередодні українські правозахисники та лідери думок закликали небайдужих громадян підписати петицію Prisoners Voice на підтримку бранців Кремля. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter