Парламент скасував ПДВ і мита на ввезення безпілотників, тепловізорів і рацій

Дата: 07 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому законопроєкт №8360, згідно з яким ПДВ та мито під час ввезення до України безпілотників, коліматорів, прицілів нічного бачення та тепловізорів не сплачуватимуть.

Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті парламенту. 

Фото: risu

Документ подали на розгляд парламенту 13 січня цього року, а остаточно ухвалили 6 лютого. 

Авторами ініціативи стала низка депутатів, серед яких Данило Гетьманцев, Євгенія Кравчук, Олександр Завітневич, Ярослав Железняк та інші. 

У пояснювальній записці вони наголошують, що тільки дрони українського та іноземного виробництва є одним з важливих факторів для ефективного захисту України, однак потрібно їх так багато, що потреби ці не може задовольнити ані держава, ані українські благодійні фонди, ані гуманітарна допомога з-за кордону. 

“За 2022 рік з початку повномасштабної війни в Україну офіційно ввезли лише 657 дронів зі сплатою митних платежів. За наявних обставин скасування необхідності сплати митних платежів щодо придбаних закордоном квадрокоптерів суттєво спростило б їх імпорт та збільшило б їх кількість для потреб військових”,кажуть нардепи. 

Відтепер і до 1 січня наступного року безпілотники, коліматори, приціли нічного бачення, тепловізори, прилади нічного бачення та монокуляри ввозитимуть до України без сплати ПДВ та мита.

Законопроєкт підтримав 331 народний депутат. 

Нагадаємо, раніше ZMINA розповідала про показові справи проти волонтерів і те, як силовики підставляють тих, хто допомагає армії. Адже, як відомо, у березні 2022 року уряд ухвалив постанову 174, якою, зокрема, дозволив ввозити товари для військових за декларативним принципом і зарахував їх до гуманітарної допомоги. Водночас того ж місяця народні депутати ухвалили відповідний закон, який доповнив Кримінальний кодекс України статтею 201-2 про “незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги”. 

Також ZMINA дізнавалася, чому стаття 201-2 не є ефективною, як правоохоронці переслідують волонтерів за так званий продаж гуманітарної допомоги та коли настає кримінальна відповідальність за продаж гуманітарки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter