Омбудсмани України та Росії домовились про взаємні моніторингові візити

Дата: 28 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Головним результатом зустрічі омбудсманів України та Росії у Криму стала домовленість про сприяння в організації регулярних візитів омбудсманів з метою моніторингу дотримання прав громадян своїх країн, які перебувають у місцях несвободи на території іншої держави.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України.

Зокрема, омбудсман Росії Тетяна Москалькова висловила побажання зустрітися з громадянами РФ, які перебувають у місцях несвободи Одеси. У свою чергу, Валерія Лутковська висловила побажання щодо зустрічі з громадянами України, які перебувають у місцях несвободи в Москві. Мова йшла, зокрема, і про Євгена Панова, Романа Сущенка та інших.

З огляду на особливості російського законодавства, здійснити такі візити до осіб, які перебувають під слідством, досить непросто, адже можливість організації таких візитів виходить за межі прямої компетенції російського Омбудсмана та потребує отримання дозволу судової інстанції. Однак Тетяна Москалькова пообіцяла докласти всіх можливих зусиль для реалізації прохань українського Омбудсмана.

Крім того, під час зустрічі Валерія Лутковська звернулася до своєї російської колеги в інтересах Станіслава Клиха. Як відомо, йому винесено вирок, і наразі він очікує етапування до установи виконання покарань. Валерія Лутковська просила розглянути можливість направлення Станіслава Клиха до установи, яка розташована якомога ближче до кордону з Україною, щоб родичі могли відвідувати його.

Нагадаємо, 26 грудня український омбудсмен Валерія Лутковська прибула до Криму для зустрічі з політв’язнями, які тримаються в Криму, а також з тими засудженими, хто звернувся з проханням про передачу на материкову частину.

Цього разу омбудсмен змогла зустрітися лише з трьома політв’язнями — фігурантами справи “26 лютого” Ахтемом Чийгозом, Алі Асановим та Мустафою Дегерменджі.

Крім того, омбудсмен Росії Тетяна Москалькова 26 грудня відвідала у Миколаєвському СІЗО двох затриманих військових з Криму – Максима Одинцова і Олександра Баранова.

Також під час візиту російський МЗС зробив запит до Києва про передачу 17 українців, які відбувають покарання в Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter