Окупанти затримали ексголовреда сайту “Новий Візит” Геннадія Осьмака за доносом

Дата: 07 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Російські окупанти затримали колишнього головного редактора сайту “Новий Візит” Геннадія Осьмака за доносом.

Про це пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на російські пропагандистські медіа.

Геннадій Осьмак. Джерело: investigator.org.ua

Згідно з інформацією з джерел, що контролюють окупанти, Осьмака звинувачують в “участі у незаконному збройному формуванні”. Вони стверджують, що він начебто був “штатним піарником” неіснуючого “Кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана” та підтримував водну блокаду окупованого Криму.

Силовики також перевіряють ймовірну причетність українського журналіста до роботи на СБУ, пишуть окупаційні ЗМІ. 

Осьмаку загрожує до 15 років ув’язнення, але цей термін може збільшитися.

За повідомленнями пропагандистських ресурсів, після окупації Генічеська 24 лютого 2022 року Осьмак нібито відійшов від справ, отримав російський паспорт і згодом був затриманий за доносом. 

12 березня 2022 року Геннадій Осьмак оголосив про те, що припиняє свою діяльність як головред сайту “Новий Візит”, про це повідомляв сайт “IPC-Південь”.

У фейсбуку чоловік тоді написав, що “вимушений повідомити, що від сьогодні я не маю відношення до роботи сайту “Новий Візит” та до інформації, яка там буде розміщуватися”. Відтоді звʼязку з Осьмаком не було. Зараз його сторінка у соцмережі закрита.

За даними Інституту масової інформації, після вказаного допису Осьмака сайт “Новий Візит” протягом деякого часу не працював. Наприкінці березня 2022 року там почали з’являтися публікації про діяльність місцевих окупаційних органів влади. Так, на початку квітня 2022 року там повідомили про призначення окупаційного “виконувача обов’язків голови” Генічеська Андрія Клочка. Через два тижні сайт вимкнули, відтоді він не працює.

Нагадаємо, що у Росії масово фальсифікують справи стосовно кримських татар за обвинуваченням в участі у “незаконному збройному формуванні “Кримськотатарський батальйон імені Номана Челебіджихана”, якого не існує. Учасники Громадянської блокади Криму у лютому 2016 року зареєстрували громадське формування з охорони громадського порядку та державного кордону “Аскер”, яке офіційно співпрацювало з прикордонниками на адмінмежі з окупованим Кримом.

Голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв в інтерв’ю “Суспільному” повідомив, що росіяни утримують більш ніж 33 українців, яких звинувачують у причетності до “кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана” (станом на січень 2024 року).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter