На українських територіях, які були або досі лишаються під окупацією РФ, з 24 лютого зафіксували понад 100 фактів лінгвоциду

Дата: 29 Червня 2022
A+ A- Підписатися
Від початку повномасштабної військової агресії РФ в Україні на територіях, які перебувають під окупацією Росії, а також, які вже звільнили, мовний омбудсман зафіксував понад 100 фактів лінгвоциду. Вони супроводжувалися погрозами, залякуванням, застосуванням фізичної сили, психологічним тиском, обмеженням волі, викраденням, тортурами, вбивствами, іншими злочинами проти громадян України.
 
Про це повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови.
 
Дані з дослідження щодо фактів лінгвоциду в Україні

“За даними з відкритих джерел нами зафіксовані понад 100 фактів, які свідчать про цілеспрямоване винищення державної мови в різних сферах суспільного життя, фактичне позбавлення права громадян на користування, вивчення та навчання українською мовою, дискримінацію та репресії щодо осіб, які публічно проявляють свою українську національну ідентичність, зокрема через спілкування українською мовою. Це може свідчити про плановану асиміляційну політику окупаційного режиму”, – йдеться у повідомленні.

Офіс мовного омбудсмана збирає дані з відкритих джерел, із повідомлень силових структур, ЗМІ, від органів влади та місцевого самоврядування, з російських та проросійських пропагандистських інтернет-ресурсів тощо.
 
До проявів лінгвоциду, віднесли такі злочини, як обстріли українських телевеж, перешкоджання або захоплення українських телеканалів і радіостанцій, запуск власного пропагандистського мовлення.
 
“Є список тих російських телеканалів, які транслюються на окупованих територіях, тому серед наших рекомендацій центральним органам виконавчої влади – зробити все можливе, щоб припинити таку трансляцію і покарати винних”, – зазначив мовний омбудсман Тарас Кремінь під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ, презентуючи результати дослідження фактів лінгвоциду.
 
Крім цього, відомі випадки викрадення та вбивства журналістів, зокрема такі факти зафіксовані в окупованих містах Запоріжжя та Херсонщини: Мелітополі, Бердянську, Енергодарі, Новій Каховці, Таврійську, Херсоні, Каховці.
 
У Херсоні, Мелітополі, Нікольському, Михайлівці, Василівці, Бердянську, Дніпрорудному, Вовчанську російські військові демонтують і знищують національну символіку, українські банери, меморіальні дошки загиблим українським воїнам, змінюють вивіски на російськомовні на приміщеннях органів державної влади.
 
Також окупанти змушують тамтешні школи переходити на російську мову навчання та їхні програми.
 
Численні факти, що мають ознаки лінгвоциду, зафіксували також у сфері культури: на тимчасово окупованих територіях вилучають українськомовні книжки з бібліотек, вивозять і спалюють.
 
Також в окупованих населених пунктах Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької, Київської та Харківської областей (Мелітополь, Херсон, Нова Каховка, Маріуполь, смт Козача Лопань (Харківська область), Буча, Верхньоторецьке, Щастя) зафіксовані численні випадки проведення культурних заходів російською мовою, здійснюється випуск та розповсюдження газет російською мовою.
 
Фото обкладинки: uk.wikipedia.org
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter